Jednoglasna odluka 46 poslanika: Skupština izglasala ulazak CG u NATO

U korist odluke su bili poslanici DPS, Bošnjacke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP
221 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2017. 17:20h

Jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika, Skupština Crne Gore je izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

U korist odluke su bili poslanici DPS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP.

Tok sjednice

15:56 Slijedi glasanje. U salu su se vratili poslanici SDP-a. Glasanje će biti prozivkom.

15:42 "Čak oni koji osporavaju naš put u NATO, već sjutra će shvatiti njegove prednosti", kazao je Branimir Gvozdenović.

15:30 "Danas smo svi pobjednici. Vrijeme će potvrditi ispravnost našeg opredjeljenja", rekao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

15:24 "Glasanje za NATO je izraz najdublje ljubavi prema Crnoj Gori​", kazao je poslanik HGI Adrijan Vuksanović.

15:14 Poslanik i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da Crna Gora nikad nije bila neutralna država.

​​"Crna Gora nikad nije bila neutralna država, već je uvijek bila uz zapad", kazao je Popović.

On je dodao da "Crna Gora ne gubi nijedan dio suverentiteta, već ga jača".

"Čestitam nam tajni mir", poručio je Popović

15:10 "Za albanske političke partije ovo je bio cilj od osnivanja. Legitimitet donošenja ove odluke je neupitan", rekao je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

15:03 Poslanik DPS-a Miodrag Radunović kazao je da je Crna Gora zaslužila mjesto u najrazvijenijoj porodici zemalja svijeta.

"Nije ovo došlo Crnoj Gori preko noći. Crna Gora je zaslužila mjesto u najrazvijenijoj porodici zemalja svijeta. Isustva malih država nas uče da je kolektivna odbrana najbolja zaštita od prijetnji i izazova", rekao je poslanik DPS-a Miodrag Radunović​​.

Govoreći o protestu Radunović je kazao da se "brutalne optrukcije i danas demonstriraju kao finale svih prethodnih događaja."

"Žele da pokažu da Crna Gora nije zrela za EU i za NATO. Očekujem da političke tenzije budu manjeg intenziteta poslije ulaska u NATO. Ulaskom u NATO neutralisaćemo iluzije onih koji misle da mogu poništiti crnogorsku nezavisnost", rekao je Radunović.

15:00 "Ova generacija političke elite je sa sticanjem nezavisnosti i dobijanja poziva u NATO učinila više nego dovoljno da bude upisana u istoriju", rekao je poslanik SD-a Vujica Lazović.

"SD je od početka za NATO, nije ulazio u koalicije sa antiNATO snagama. Alternativa članstvu je da Crna Gora bude izopštena. Svi oni koji su za EU trebalo bi da budu i za NATO", rekao je Lazović.

14:55 Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimoić je kazao je da će ulazak Crne Gore u NATO imati pozitivan uticaj ne samo po bezbjednost već i po ekonomiju, ističući da se time šalje pozitivan signal investitorima.

"Da građani nisu poslušali političke elite 2006. danas možda ne bismo pričali o punopravnom članstvu u NATO. NATO je potreban Crnoj Gori. NATO je potreban regionu. Mi ne prkosimo Rusiji. Ne prkosimo onima koji su protiv NATO", kazao je Ibrahimović.

14:50 Poslanik SDP Ranko Krivokapić je kazao da nije dobro kad je mala zemlja na rascjepu civilizacija.

"Mi ništa više nego vrijednosti unosimo u NATO. Samo jedna partija je uspjela do danas da baštini dobro. NATO je rašćerao naše ratne huškače na Balkanu. Nijedna zemlja nije imala toliko propadanje i nazadovanje, od dobijanja datuma do članstva", istakao je Krivokapić.

On je kazao i da pojedine partije podržavaju NATO iz nužde.

"Kad već podržavamo žrtve napada u Murinu, treba počitati i žrtve napada na Dubrovnik, njih 167", kazao je Krivokapić aludirajući na izjavu Markovića da žrtve NATO bombardovanja u Murinun nikada neće biti zaboravljeni.

"Crna Gora je sada trajno i u vremenu i u prostoru sigurna zemlja", zaključio je Krivokapić, a poslanici SDP-a su poslije njegovog obraćanja napustili salu, gdje bi trebalo da se vrate kada bude glasanje

14:45 Poslanik SDP Ranko Krivokapić kazao je predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću da je red na SDP, a ne da klub manjinskih partija dobije riječ. Brajović ga je optužio za političku perfidnost, ali je Krivokapiću dao riječ.

14:40 U salu su ušli i poslanici SDP.

Poslanik DPS Obrad Mišo Stanišić optužio je protivnike za nedemokratsko i necivilizovano ponašanje.

"Pojedini zagovornici integracija se nisu mnogo pretrgli. Izgleda da su neki bili za NATO i prije nego što su se rodili. Jedina smo članica koja od 1982. samostalno ulazimo u NATO. U NATO ulazimo ne da bi ratovali, nego da se to više nikad ne bi desilo na ovim prostorima", kazao je Stanišić.

14:30 Premijer Crne Duško Marković je izgovorio imena žrtava bombardovanja NATO u Murinu i kazao da oni nikada neće biti zaboravljeni.

On je rekao da Crna Gora u NATO predstavlja zamajac učlanjenju naše zemlje u EU.

"Ne postajemo članica da bi bili korisnik koletivne bezbjednosti, već i njen kreator. Crna Gora će poslije ulaska u NATO snažno podržavati integracione procese zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Marković.

Protivnicma je poručio da nema namjeru da njihov stav o članstvu, nema iluzija.

14:22 Poslanici Socijaldemokratske partije su u zgradi Skupštine, ali se trenutno ne nalaze u sali.

14:18 "Ovi poslanici danas imaju istorijsku privilegiju. Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti. Današnji dan upisujemo u najsvjetliju istoriju Crne Gore", poručio je premijer Duško Marković.

On je najavio da će odluka u španskom Senatu biti donijeta u narednih desetak dana.

"Nije Crna Gora članstvom u društvu 28 najrazvijenijih zemalja nije dobila nešto sto nije zaslužila, nešto što joj ne pripada", kazao je Marković.

14:10 Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoviće je izrazio žaljenje što dio opozicije koja se protivi članstvu neće biti u sali da iznesu argumente.

Sjednici su prisustvovali predsjednici Vlade i države, Duško Marković i Filip Vujanović, te raniji predsjednici parlamenta Radivoje Brajović, Velisav Vuksanović i Darko Pajović.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali lider DPS-a, Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

Istovremeno, ispred skupštinske sale u zgradi Prijestonice se održavao protest Demokratskog fronta i protivnika Alijanse.

Oba događaja direktno su emitovana na Televiziji Vijesti.

Galerija

Bonus video: