Jelko Kacin: Crna Gora primjer uspjeha

Kacin je još jednom pozdravio strategiju Komisije po kojoj se prvo otvaraju najteža poglavlja, odnosno poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i osnovnim pravima
104 pregleda 34 komentar(a)
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.01.2013. 19:54h

Crna Gora nastavlja sa konstruktivnom regionalnom politikom i predstavlja najbolji primer uspjeha, kao jedina zemlja zapadnog Balkana koja aktivno pregovara o članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta (EP), Jelko Kacin.

Kacin, koji je potpredsjednik Delegacije EP za jugoistočnu Evropu, obratio se danas u ime grupe liberala (ALDE) članovima Odbora EP za spoljnu politiku, tokom rasprave o rezoluciji o napretku Crne Gore u evropskim integracijama.

U saopštenju se navodi da je on čestitao izvjestiocu Čarlsu Tenoku na, kako je rekao, odličnom i kreativnom izvještaju, “koji šalje pozitivnu i konstruktivnu poruku Crnoj Gori i cijelom regionu”.

Kacin je ocijenio da je Crna Gora pionir i lider evropskih integracija na zapadnom Balkanu i da, “dok lideri Bosne i Hercegovine ni sami nijesu sigurni šta žele i kuda njihova zemlja treba da ide, a u Albaniji vidimo rastuću nacionalističku retoriku”, Crna Gora nastavlja sa svojom konstruktivnom regionalnom politikom.

“Ona predstavlja jedan od glavnih faktora stabilnosti i najbolji primer uspjeha, kao jedina zemlja zapadnog Balkana koja aktivno pregovara o članstvu u EU”, dodao je on.

Kacin je još jednom pozdravio strategiju Komisije po kojoj se prvo otvaraju najteža poglavlja, odnosno poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i osnovnim pravima, kao i o slobodi, pravdi i sigurnosti.

“Crna Gora treba da uradi još mnogo toga na planu borbe protiv korupcije i ovaj pristup Komisije stvara uslove za bolje suočavanje s ovim izazovom”, dodao je on.

Kacin je pozdravio i zatvaranje poglavlja 25 o nauci i istraživanju, navodeći da se da će dodatna poglavlja biti otvorena uskoro, nakon uspješno okončanog skrininga.

“U posjeti Podgorici nedavno je boravio i srpski predsjednik Tomislav Nikolić. Pojeta je protekla odlično i odnosi Srbije i Crne Gore se popravljaju. Nažalost, Nikolić nije iskoristio inicijativu crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da organizuje susret predsjednika Kosova i Srbije u Crnoj Gori”, naveo je on.

Kacin smara da je taj susret potrebno organizovati što prije, zbog evropske budućnosti Srbije, Kosova i cijelog regiona.

“Želio bih i da se osvrnem na dobra kadrovska rješenja nove Vlade Crne Gore koju predvodi Milo Đukanović. Kao nekadašnji premijer, Igor Lukšić je odlično kvalifikovan da obavlja posao ministra spoljnih poslova i evropskih integracija”, zaključio je Kacin.

Bonus video: