Jočić i Rudović zaduženi za izborne reforme

Opozicija predložila kandidate za upražnjena mjesta u Odboru
110 pregleda 1 komentar(a)
Marina Jočić, Foto: Boris Pejović
Marina Jočić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2018. 08:01h

Demokratski front (DF) je predložio Marinu Jočić za novog člana Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dok je poslanički klub Demosa i Socijalističke narodne partije (SNP) predložio nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića. Oni će u Odboru popuniti preostala dva mjesta koja pripadaju opoziciji, a o tome će se raspravljati na sjednici Administrativnog odbora 7. decembra.

Na prethodnoj sjednici Odbora dogovoreno je da opozicija popuni mjesta koja su bila namijenjena predstavnicima Demokrata i Građanskog pokreta URA koji odbijaju da učestvuju u radu tog parlamentarnog tijela. Nakon što su predstavnici partija koje učestvuju u izbornoj reformi upozorili da je nemoguće da Odbor funkcioniše bez dva člana, predsjednik tog tijela Branimir Gvozdenović ih je pozvao da predlože svoje predstavnike i kazao da će ih vladajuća koalicija podržati. Odbor ima po sedam mjesta za vladajuću koaliciju i opoziciju, a tim parlamentarnim tijelom predsjedava Gvozdenović, dok je zamjenik Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta. Rudovića je predložio predsjednik kluba Demos-SNP Miodrag Lekić, dok je Jočićeva kandidovana nakon što su iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazali da nijesu zainteresovani za predlaganje još jednog člana iz te partije.

Odbor je ranije izabrao i pridružene članove iz nevladinog sektora i akademske zajednice, koji će učestvovati u radu tog parlamentarnog tijela, ali neće imati pravo glasa. Pridruženi članovi tog tijela biće predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Građanske alijanse (GA) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT), dok će akademsku zajednicu predstavljati profesor Đorđije Blažić i Boris Bastijančić iz Univerziteta Donja Gorica. Bastijančić je angažovan i kao savjetnik predsjednika Crne Gore za pravna i ustavna pitanja.

Bonus video: