Jokić na "Forumu gradonačelnika puta svile": Sa kolegama razgovarao o saradnji

Na ovogodišnjem Forumu, učestvovalo je preko 70 gradonačelnika i predstavnika gradova iz 40 zemalja
0 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 24.10.2018. 18:26h

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, na poziv predsjednika WCO (World Citizens Organization) Dr. Kwaak YoungHoon i gradonačelnika Antalije Mendes Turela, učestvovao je u radu 13. “Foruma gradonačelnika puta svile”, koji se ove godine održao u turskom gradu Antaliji.

Kotor je od 2012. godine i formalno član “Foruma gradonačelnika puta svile“ kada je u kineskom gradu Xi An-u ujedno potpisan i Protokol o pobratimstvu ova dva grada.

"Osnovni cilj koji ovaj Forum od samog početka ističe, jeste povezivanje građana, lidera, država, kultura, ekonomija, obrazovnih sistema, stvaranje svijesti o različitostima koje nas ujedno povezuju i čine bliskim, a sve u cilju stvaranja boljeg i humanijeg svijeta. Na panelu o značaju lokalnih i državnih vlasti i podizanju svijesti o službi u funkciji građana, predsjednik Jokić je u svom izlaganju posebno istakao potrebu da se uz 6 E (Economy, Education, Environment, Ethich, Engineering, Enjoyment) doda i empatija (Empathy), bez koje nijedna vlast ne može dobro upravljati, ne osluškujući potrebe građana", saopšteno je iz Opštine Kotor.

Jokić je tokom dvodnevnog trajanja Foruma, imao susrete sa zvaničnicima.

"Sa Fatmom Sahin, gradonačelnicom Gaziantepa, konkretizovani su dalji planovi na saradnji Kotora i Gaziantepa kroz aktivnu razmjenu iskustava u radu lokalne uprave i intenzivnu saradnju u oblasti kulture, zaštite, očuvanja kulturne baštine. Sa Mendes Turelom, gradonačelnikom Antalije razmatrane su brojne oblasti u kojima bi naša dva grada ostvarila saradnju, dok se sa ostalim učesnicima razmjenjivalo iskustvo u oblasti upravljanja, očuvanja i razvoja. Sa direktorom WCO, Dr YoungHoon je razgovarano o mogućnosti organizacije Foruma manjeg obima na kome bi se akcenat dao na većoj uključenosti zemalja Balkana, Jadranskog basena i evropskog dijela Mediterana uopšte", navodi se u saopštenju Opštine.

Na ovogodišnjem Forumu, učestvovalo je preko 70 gradonačelnika i predstavnika gradova iz 40 zemalja, kao i članova WCO-a, koji su jednoglasno usvojili Antalijski Akcioni Plan.

Bonus video: