Jokić ponovo zove premijera u pomoć

Dragica Perović i Željko Avramović zakazali dvije sjednice Skupštine sa istim dnevnim redom
4094 pregleda 10 komentar(a)
O smjeni Perovićeve odlučuju sjutra i 10. jula: Sjednica SO Kotor (arhiva), Foto: Boka news
O smjeni Perovićeve odlučuju sjutra i 10. jula: Sjednica SO Kotor (arhiva), Foto: Boka news

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić juče se ponovo obratio premijeru Dušku Markoviću zbog situacije u toj opštini, zatraživši uvođenje odbora povjerenika.

Takođe, paralelno su zakazane dvije sjednice lokalnog parlamenta - jednu je zakazala predsjednica Dragica Perović, a drugu odbornik DPS-a Željko Avramović. Jokić je juče zbog toga dopunio krivičnu prijavu protiv Avramovića.

Sinoć se oglasilo Ministarstvo javne uprave, nadležno za ovu problematiku, koje je opomenulo Perović i Jokića da nijesu obezbjedili funkcionisanje opštine.

Oni ih optužuju da to rade iz političkih interesa, jer više nemaju podršku u parlamentu. U dopisu Markoviću i ministru pravde Zoranu Pažinu gradonačelnik Kotora ih, kako je prenio za “Vijesti”, “sa željenjem obavještava da se situacija u Kotoru usložnjava” zbog upornosti dijela odbornika predvođenih DPS-om da protivpravno preuzmu vođenje Skupštine i političkom korupcijom pokušaju promijeniti lokalnu vlast”.

On je ponovo insistirao na “hitnoj reakciji” u smislu raspuštanja SO Kotor, uvođenja Odbora povjerenika i raspisivanja vanrednih lokalnih izbora u tom gradu.

“Tražimo da se predsjednici SO i odbornicima odmah skrati trajanje funkcije, formira Odbor povjerenika i mandate vrati građanima Kotora,” stoji u dopisu Jokića čelnicima Vlade.

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DSS) zakazala je za 10. juli sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izglasavanje njenog nepovjerenja.

Ona je time prihvatila zahtjev koji su joj 13. juna podnijeli odbornički klubovi DPS, SD, HGI, LP i Bruna Lončarević, bivša odbornica SDP-a.

Perović je juče saopštila da je sjednicu zakazala u zakonskom roku od 15 dana.

U međuvremenu, u ponedjeljak uveče na sastanku klubova DPS, SD, LP, HGI i Lončarević, koji sada čine parlamentarnu većinu u SO Kotor, donesena je odluka o sazivanju sjednice na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju Perovićevoj - za četvrtak 27. jun. Oni su za to ovlastili predsjednika Kluba odbornika DPS-a Željka Avramovića.

U ponedeljak je ista skupštinska većina pokušala da održi sjednicu SO Kotor, ali je sala bila zaključana jer Jokić i Perović navode da neće dozvoliti kršenje zakona i da čekaju stav Vlade.

Jokić je u subotu tražio od premijera da skrati manadat SO Kotor.

Perovićeva i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić očekuju da Vlada, koja je 30. maja upozorila Opštinu Kotor, u međuvremenu raspusti SO zbog njenog nefunkcionisanja i da se kriza riješi na vanrednim izborima. Avramović je inače, juče gradonačelniku Jokiću (Demokrate) dostavio poziv za sjednicu SO koju je zakazao za četvrtak, što je funkcioneru Demokrata bio povod da dopuni krivičnu prijavu koju je protiv Avramovića podnio prošle nedjelje.

On je juče, dajući izjavu pred državnim tužiocem u ODT-a Kotor Sinišom Milićem, kazao da poziv koji je juče dobio od Avramovića što se potpisuje kao “predsjedavajući” SO Kotor, pokazuje da on “i danas nastavlja da svjesno vrši krivično djelo lažno predstavljanje, neovlašćeno i uzurpatorski pokušavajući da rukovodi lokalnim parlamentom”.

Jokić je podsjetio da je i Upravni sud u presudu kojom je zbog nezakonitosti poništio odluku odbornika DPS, SD, HGI, LP i dva odbornika SDP o smjeni Jokića sa mjesta gradonačelnika, eksplicitno naveo da je ona donesena na sjednici SO 24. aprila kojom je tada kao “neovlašćeno lice” predsjedavao Avramović.

Bonus video: