Jokić: Radim za građane, mogu da me smijene

"Vladimir Jokić za “Vijesti” kaže da ne odstupa od odluke da su koncesije za Luku Kotor dobre za opštinu
2181 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić, Foto: Opština Kotor

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate), čijom smjenom licitiraju koalicioni partneri u lokalnoj vlasti jer je njegov glas na Skupštini akcionara presudio da se potpiše koncesioni ugovor sa Vladom za Luku Kotor, poručio je da bi to uvijek ponovo uradio.

„U svakoj mogućoj ponovljenoj situaciji kada na jednoj strani imate dugoročni interes grada, a na drugoj strani potencijalnu političku nestabilnost i previranja, čovjek koji je odgovoran i koji je na odgovornoj funkciji, po prirodi posla mora da donese pravu odluku. Mislim da je odluka da glasam za potpisivanje ugovora o koncesiji za Luku Kotor bila prava i jedino moguća, a ja bih uvijek stavio interes grada ispred bilo kakve političke stabilnosti“, kazao je Jokić juče „Vijestima“.

URA je pokrenula inicijativu za skraćenje mandata SO Kotor, a SDP podržava njegovu smjenu, ali ne i rušenje vlasti.

On smatra, kako je rekao, da je glasanje za odluku da se koncesija prihvati „bila najbolji posao koji je uprava sa menadžmentom Luke Kotor isposlovala u posljednje dvije godine“.

Taj aranžman, kaže, opštinskoj firmi osim gazdovanja akvatorijumom i operativnom obalom podno zidina Starog grada, donosi i čitav niz novih poslovnih mogućnosti jer će Luka narednih 12 godina biti monopolista za mnoge privredne aktivnosti na tom području. Jokić je odbacio tvrdnje SDP i URA da koalicioni partneri navodno nisu bili uključeni u izradu biznis i plana ulaganja koji je Luci Kotor omogućio da odbije koncesiju, te da su ti dokumenti problematični sa stanovišta zaštite ekologije, ambijenta i kulturno-istorijske baštine grada. Podsjetio je da DF ima izvršnog direktora Luke, SDP zamjenika izvršnog direktora, SNP Bord, a URA je „na vrijeme, još prošle godine bila detaljno upoznata sa poslovnim planom“.

„SDP je od 2012. do početka 2017. imala izvršnog direktora Luke Kotor. Ona je prethodnih 20 godna činila vlast na državnom i opštinskom nivou, bila dio Vlade koja je usvojila Državnu studiju lokacije Sektor 16 koja predviđa sve što je navedeno u tim planovima koje oni sada problematizuju. Svaki poslovni i investicioni plan Luke proteklih godina uključivao je i pilon i privezne bove i dok je izvršni direktor Luke bi iz SDP-a, on je potpisivao takve dokumente, a ta stranka ih nije dovodila u pitanje. Sve to postoji i u dokumentima Luke koje je SO Kotor usvojila prošle godine uz glasove SDP-a”, kaže Jokić.

On navodi da ponašanje SDP-a njega ne iznenađuje i naslanja se na to što ova stranka radi u zadnjih godinu dana u kotorskoj vlasti čiji je dio, podsjetivši na pitanje Jugopetrola.

“Mogu samo da slutim razloge zbog kojih oni to rade... Ono u što ne vjerujem u politici su nepromišljenost i afektivno djelovanje, pa postoji očigledana namjera SDP-a da destabilizuje opozicionu upravu u Kotoru i da moj i rad uprave koju predvodim, pokušaju prikazati kao u najmanju ruku nedovoljno efikasan“, kazao je Jokić. Navodi i da URA sada takođe problematizuje pitanje koncesije za Luku „koju je koliko u decembru, gorljivo branila“, te da u inicijativi za skraćenje mandata SO Kotor ne spominje to pitanje, već neusvajanje budžeta, strateških planova i nefunkcionisanje lokalne vlasti, na čemu insistira DPS.

On podsjeća da je za njegovu smjenu potrebna i podrška DPS-a jer “nema šanse da u vladajućoj koaliciji SDP sakupi 11 potpisa odbornika neophodnih da na dnevni red stavi smjenu gradonačelnika”. Podsjetio je da je predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović javno potvrdio da je u decembru razgovarao sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem o dešavanjima u SO Kotor i “na koji način ići dalje“.

URA traži podršku SDP-a, poziva Jokića da zakaže sastanak

Kotorska URA apelovala je na SDP da obezbijedi kvorum za sjednicu Skupštine, a Demokrate da povuku stav da neće učestvovati u radu do razrješenja situacije na državnom nivou u pogledu protesta, “osim u slučajevima kada ostali konstituenti postignu saglasnost oko strateških pitanja u vezi sa gradom”.

URA je u saopštenju pozvala Jokića da hitno sazove koalicioni sastanak, kako bi se najdalje do 31. marta usvojio opštinski budžet, podsjećajući da u suprotnom Vlada može uvesti prinudnu upravu.

Bonus video: