Jonica pita: Ko je bacio suzavac, ko je primjenio silu prema Kneževiću...?

Ona želi i informaciju o tome da li je Konjević ocjenjivao zakonitost upotreba sredstava prinude ili ukoliko nije, koje je lice i kojim aktom ovlastio da to uradi i da li je izvršilo ocjenu zakonitosti
55 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2015. 17:33h

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da joj, na osnovu Zakona o parlamentarnom nadzoru, dostavi potrebna dokumenta, podatke i informacije vezane za aktivnosti policije prilikom uklanjanja bine i šatora sa Bulevara Svetog Petra Cetinsjkog i održavanja protesta Demkratskog fronta (DF).

Jonica od Konjevića traži informaciju kojom je Centar bezbjednosti Podgorica odobrio održavanje mirnog okupljanja, kao i akt kojim je okupljanje odobreno.

Poslanica SNP-a traži i uvid u rješenje komunalne policije od 5. oktobra, zahtjev od 7. oktobra za pružanje asistencije, "Zaključak o odbijanju" tog zahtjeva Centra bezbjednosti Podgorica, novi zahtjev Komunalne policije od 10. oktobra i akt kojim se taj zahtjev odobrava.

"Tražim da mi dostavite "Plan mjera i aktivnosti na pružanju asistencije Komunalnoj policiji dana 17. oktobra uključujući i bezbjednosnu procjenu o eventualnom postojanju okolnosti koje u konkretnom slučaju ukazuju na povećan bezbjednosni rizik za policijske službenike i prilikom pružanja asistencije i izvršnu službu Komunalne policije. Tražim i sve pisane izvještaje o upotrebi sredstava prinude koje su policijski službenici, dostavili u vezi sa postupanjima 17. i 18. oktobra", piše u zahjevu Jonice.

Ona želi i informaciju o tome da li je Konjević ocjenjivao zakonitost upotreba sredstava prinude ili ukoliko nije, koje je lice i kojim aktom ovlastio da to uradi i da li je izvršilo ocjenu zakonitosti.

"Da li je policija utvrdila identitet lica za koje se tvrdi da pripada demonstrantima, a da je 17. oktobra uveče tokom protesta bacilo suzavac, ukoliko jeste da li je to lice procesiurano i ako jeste kada i kojim aktom. Da li ministar unutrašnjih poslova do danas ocjenjivao zakonitost upotrebe sredstava prinude 18. oktobra uveče, imajući u vidu da je njihova primjena zasnovana na procjeni da se spremao napad na Skupštinu, iako o toj namjeri njesu bili informisani ni ministar ni predsednik Skupštine“, ističe se u zahtjevu.

Jonica takođe pita Konjevića da li je pokrenuo postupak za utvrđivanje odgovornosti službenika koji su priveli poslanike Slavena Radunovića i Vladislava Bojovića.

"Tražim da mi dostavite precizne podatke koji su policijski službenici sproveli postupak „privođenja“ navedena dva poslanika, te da mi dostavite informaciju o tome koji policijski službenik je, kada (tačno vrijeme) i na koji način obavjestio nadređenog službenika da je postupao prema licu sa imunitetom, u skladu sa obavezom propisanom članom 31 Zakona o unutrašnjim poslovima“, navodi se u zahtjevu.

Jonica je takođe pitala Konjevića i da li je policija utvrdila identitet lica koje je primijenilo silu prema poslaniku Milanu Kneževiću, ukoliko jeste o kome se radi i u kojem svojstvu se nalazilo na prostoru na kojem je asistirala policija, te da li je pokrenut postupak protiv njega.

"Da li policija ima relevantne dokaze ili saznanja da su tokom protesta 17. i 18. oktobra uveče kod demonstranata eventualno postojale eksplozivne ili zapaljive materije, ukoliko ima tražim da mi dostavite preciznu informaciju o tim saznanjima“, dodaje se u dopisu. Da li je MUP odnosno Uprava policije u posljednja tri mjeseca vršila nabavku posebnih sredstava, ukoliko jeste o kojim se tačno sredstvima radi. Tražim da mi dostavite podatke o radnom angažmanu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, od prvog zasnivanja radnog odnosa do danas, precizno navodeći gdje je sve radio i na kojim poslovima u kojim vremenskim periodima uz posebno naglašavanje perioda rada na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem“, piše u zahtjevu.

Jonica takođe od Konjevića traži da joj, ukoliko postoji, dostavi i video snimak Uprava policije svih postupanja prilikom asistencije Komunalnoj policiji kao i svih postupanja tokom večernjih protesta 17. i 18.oktobra.

Bonus video: