Jonica: Sa DPS-om neću, bojkot se nastavlja

"Članstvo sa mnom dobro zna na čemu je. Poznato je da sam bila funkcioner SNP koji je tokom prethodnog angažmana najviše vremena provodio u terenskim aktivnostima i radu sa partijskom infrastrukturom, tako da članovi SNP-a dobro znaju ko sam, kako i šta radim i vjerujem da su me zbog toga i predlagali"
128 pregleda 21 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.08.2017. 05:24h

Kandidat za predsjednika Socijalističke narodne partje (SNP) Snežana Jonica kazala je da ta stranka neće sarađivati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), već će raditi na pobolšanju saradnje sa opozicijom. Ona je u razgovoru za “Vijesti” kazala da, ukoliko bude izabrana za predsjednicu SNP-a na kongresu u nedjelju, neće dozvoliti da se unutarstranačke nesuglasice rješavaju preko medija.

"DPS mi nije u vidokrugu. Moj pogled je usmjeren ka poboljšanju saradnje opozicionih partija u lokalnim vlastima u kojima je, zbog sukoba drugih opozicionih subjekata, ozbiljno poljuljana i vlast i kvalitet njenog vršenja. SNP je u Kotoru i u Budvi žrtvovao mnogo toga kako bi bio ostvaren prvi cilj - razvlašćivanje DPS-a. Drugi cilj - kvalitetno obavljanje vlasti u interesu svih građana mora se ostvarivati na mnogo većem nivou. Uskopartijski interesi bilo kojeg subjekta ne smiju nas dovesti do toga da zanemarimo interese građana ili da naše vlasti počnu da liče na DPS-ove”, kazala je ona podsjećajući da je ta stranka u Kotoru manjinski podržala opoziciju i da “sada predstavlja vezivni faktor koji svakodnevno utiče na amortizovanje sukoba među koalicionim partnerima”.

“I pored mnogo pretrpljenih napada prilikom formiranja vlasti u Kotoru danas je Branko Ivanović onaj od kojeg svi traže da svojim autoritetom utiče na spuštanje tenzija među onima koji su ga do nedavno zajedno napadali. U Budvi je SNP pristajanjem Veselina Markovića da bude prelazni predsjednik SO, dok se Demokrate i DF ne dogovore o podjeli dvije čelne funkcije, omogućena detronizacija DPS-a. Nisam sigurna da postoji još neki funkcioner lokalne vlasti u Budvi koji ima biografijupribližnu Markoviću, a koji bi pristao da bude privremeno rješenje za neku fukciju dok je drugi među sobom ne podjele. Ali, to razlikuje SNP od drugih. Za razvlašćivanje DPS-a bili smo spremni da žrtvujemo sve. Ali, ponavljam, nećemo dozvoliti da naša vlast počne da liči na DPS-ovsku. SNP će tu jasno povući razliku i insistirati na principima”.

  • Kakvi će biti prinicipi saradnje SNP-a sa opozicijom na državnom nivou?

Insistiraću na poštovanju dogovora opozicije o bojkotu parlamenta. To je za sada jedina odluka oko koje je opozicija bila jedinstvena i koja je Ahilova peta aktuelne vlasti. S druge strane, očigledna logistička podrška DPS-a prljavoj kampanji vođenoj protiv mene zadnjih mjeseci, jasno govori o tome koliko im smeta moja kandidatura.

  • Ukoliko budete izabrani na kongresu, šta će biti vaši prvi potezi na čelu stranke?

Konsultacije sa najširim članstvom i obilazak svih opštinskih odbora moraju biti prvi potezi. Mora se odmah početi sa pripremom za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju. U septembru će biti osnovana Politička akademija SNP za mlade. To je moja stara inicijativa i želja. Da ogroman broj mladih i obrazovanih kroz kvalitetno organizovanu političku edukaciju osposobimo za vršenje najodgovornih funkcija.

  • Vaši protivkandidati tvrde da ste favorit bivšeg predsjednika Srđana Milića i da Vas nije predložilo članstvo. Kako to komentarišete?

Činjenica je da sam za predsjednika predložena u najvećem broju opštinskih organizacija, njih 19. Takođe, predložilo me je ubjedljivo najviše mjesnih organizacija SNP-a. Zato koristim ovu priliku da se zahvalim članstvu SNP na ogromnoj podršci koju sam dobila tokom unutarpartijskog postupka predlaganja kandidata. Upravo me ova podrška obavezala da prihvatim kandidaturu. Kao što znate tokom trajanja postupka nisam dala nijednu izjavu, smatrajući da jedino tako u potpunosti poštujem statutarno pravo članova SNP-a da predlažu one za koje smatraju da to zaslužuju, a ne one koji im se nude preko medija.

  • Šta nudite članstvu?

Članstvo sa mnom dobro zna na čemu je. Poznato je da sam bila funkcioner SNP koji je tokom prethodnog angažmana najviše vremena provodio u terenskim aktivnostima i radu sa partijskom infrastrukturom, tako da članovi SNP-a dobro znaju ko sam, kako i šta radim i vjerujem da su me zbog toga i predlagali. Ponosna sam na činjenicu da i pored krize koju SNP prolazi naša infrastruktura ostaje jednako organizovana i zato nam na njoj svi zavide. U unutarpartijskom postupku učestvovalo je skoro 4.000 članova, iako je sproveden usred ljeta kada je partijske aktvnosti užasno teško sprovoditi.

  • Dio članova koji je tražio Milićevu ostavku, tvrdi da bi Vaš izbor mogao značiti podjelu u partiji i njen kraj. Šta ćete uraditi da smanjite podjele u stranci nakon kongresa?

SNP ima Statut i Program. Donijeti su da bi se poštovali. Važiće jednako za sve. Funkcioneri partije imaće jasno utvrđene zadatke i odgovornost za njihovo izvršenje. Pravila medijskog nastupanja biće jasno definisana. U partiji ćemo voditi raspravu o svim spornim pitanjima, ali u medijima će partija imati samo jedan stav - onaj koji utvrde organi partije i njega će morati svi da brane. Podjele nikad nisu pravili članovi, nego funkcioneri. Rekla bih da su često zaboravljali da ih članovi nisu zbog toga birali. Moraćemo to promijeniti. Biti funkciner neće više biti privilegija nego obaveza. Trudićemo se da ne naljutimo članstvo, a ne funkcionere. Znam da postoje oni kojima je problem moja kandidatura. Obrazloženje problema im nedostaje.

  • Zbog čega vas onda optužuju?

Možda je “problem” što članstvo SNP-a pamti ko je ucjenjivao partiju raskolom, ako se ne uđe u koaliciju “Ključ” i bio njen najgrlati zagovornik, da bi dan nakon izbora postao najžešći kritičar njenog rezultata i predsjednika SNP-a. Naučili smo lekciju sa dobrovoljnim davaocima tuđe krvi, u konkretnom slučaju snage SNP-a u korist nekog drugog. E, toga više neće biti. Vrijeme je da se stavi tačka na takvo postupanje, jer je to nešto najmanje što dugujemo članstvu SNP-a, odnosno svima onima koji su ovih 19 godina bez ikakvog interesa, čista srca, uz rizike, maltretiranja, političku diskriminaciju, igranje sa sopstvenom egzistencijom, ostali vjerni ideji koja nas je okupila i cilju od kojeg nemamo pravo da odustanemo.

Partijske probleme nećemo rješavati preko medija

  • Očekujete li da će funkcioneri koji se protive vašoj kandidaturi, poput gradonačelnika Berana Dragoslava Šćekića i poslanika Aleksandra Damjanovića, napustiti stranku u slučaju Vašeg izbora?

Uočili ste da nikada nisam dala izjavu u kojoj pominjem bilo kog iz SNP-a. Onaj ko poštuje SNP, o partiji i partijskim kolegama govori i sa njima polemiše u partiji, a ne u medijima. To je pravilo za mene svetinja i od njega se nikad neću odreći. Znate, takođe, da insistiram na poštovanju Statuta partije. Smatram da onaj ko ne poštuje pravila u svojoj kući nema moralno pravo da traži njihovo poštovanje u državi.

Bonus video: