Još 27 vojnika krenulo za Norvešku

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović
3 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Miloš Rudović
Ministarstvo odbrane, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 22.10.2018. 08:54h

Drugi dio kontingenta Vojske Crne Gore uputio se put Norveške, gdje će učestvovati na najvećoj NATO vježbi “Trident juncture 18”.

Njihova prva adresa je slovenačka prijestonica a danas bi trebalo da nastave put Norveške.

Prvi dio kontingenta - šest od 33 crnogorska vojnika - sredinom prošle nedjelje otišao je na vježbu koja počinje 25. oktobra.

“Pripadnici VCG će učestvovati u sastavu pješadijske čete Vojske Slovenije, dok će štabni elementi zadatke obavljati u komandi pješadijske brigade Oružanih snaga Italije,” stoji u informaciji koja je usvojena na pretposjjednoj sjednici Vlade.

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović.

Na vježbi učestvuju i po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac, dva štabna oficira a jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Na vježbi će učestvovati oko 50.000 učesnika iz 29 zemalja članica NATO–a i dvije partnerske zemlje, a biće korišteno nekih 250 letjelica, 65 brodova i do 10.000 motornih vozila.

“Realizacijom aktivnosti na vježbi, VCG podiže nivo obučenosti, razmjenjuje iskustva, ostvaruje jačanje saradnje i povjerenja sa partnerskim zemljama i usvaja NATO standarde i procedure, neophodne za povećanje operativnih sposobnosti jedinica i njihove interoperabilnosti”, stoji u informaciji.

Ova vježba će imati scenario iz člana 5 (kolektivna odbrana) i biće izvedena pod komandom komandanta Združenih snaga u Napulju, admirala Džejmsa Fogoa.

Član 5 podrazumijeva da u slučaju napada na jednu članicu, sve ostale članice priskaču njoj u pomoć.

Bonus video: