Još da imamo autoput...

Marković „zamjerio” Konjeviću - ne možeš proći pored mikrofona, a da nešto ne kažeš
20 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 20:30h

Da su ispunili višegodišnje obećanje o izgradnji autoputa, premijer i ministri bi put dugačak 70-ak kilometara, od zgrade Vlade u Podgorici do kolašinkog hotela “Bjanka”,prešli za pola sata.

Ovako, truckali su se sat i po, ostavljajući javnost bez odgovora koliko će poreski obveznici platiti dvodnevnu zatvorenu sjednicu o “prioritetnim strukturnim reformama” u Kolašinu.

“Pravo da vam kažem da ja razmišljam da poslije ovakvih natpisa u medijima platim svoj trošak u hotelu. Mislim da je ova vožnja autobusom bila bespotrebna i da je u javnosti stvorila atmosferu nečega što nije bila namjera... Onaj ko je organizovao ovo na ovakav način je pogriješio”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević novinarima prije nego što je ušao u autobus firme “Gardašević”.

Njegov kolega Duško Marković, koji je prvi došao na nesvakidašnje autobusko stajalište, iz autobusa je “zamjerio” Konjeviću “da ne može proći pored mikrofona, a da nešto ne kaže”.

Usput se, da li zbog toga što je zavidio Konjeviću na pažnji novinara ili reda radi, pohvalio kako on nije ništa želio da kaže.

“Ja dajem izjave, mediji su ovdje, zašto da im ne dam izjavu”, odgovorio je Konjević.

Iako je upitno koliko će im skeptični dio javnosti ili njihovi sugrađani vjerovati, ministri koji su bili raspoloženi za novinare tvrde da je vožnju autobusom za njijm skoro pa svakodnevna stvar.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je kazao da to za njega nije ništa novo jer redovno putuje do rodnog Bijelog Polja vozom i autobusom, dok potpredsjednik Vlade Vujica Lazović tvrdi da se posljednji put vozio autobusom prije nedjelju dana.

Zeleno svjetlo za polazak označio je ulazak premijera Mila Đukanovića u autobus. On se, po ustaljenoj praksi, posljednji pojavio dok su ga ministri čekali dvadesetak minuta.

Za razliku od saradnika koji su ušli na prednja vrata, on je ušao na zadnja.

Na sjednicu o “prioritetnim strukturnim reformama” autobusom nijesu pošli Igor Lukšić, Radoje Žugić, Milica Pejanović Đurišić, Miodrag Radunović, dok ih je u Kolašinu sačekao Predrag Bošković koji je službeno ranije otputovao za Kolašin.

Autobus iz kojeg je novinarima Marković mahnuo, praćen policijskim obezbjeđenjem, poveo je ministre u hotel u kojem je najjeftinija soba sa doručkom 102 eura, a predsjednički apartman za vikend košta 1. 300 eura.

Odgovorni bi saopštili koliko košta i zašto izlet

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje kazao je da bi odgovorna Vlada vrlo precizno saopštila cijenu dvodnevnog izmiještanja svog rada u zimski turistički centar Crne Gore, a i detaljno obrazložila takav potez.

“Dvodnevno kolašinsko zasjedanje više je demagoško-marketinški trik negoli suštinsko približavanje rada građanima.

Omogućavanje građanima da utiču na donošenje odluka izvršne vlasti neće se postići putovanjem po Crnoj Gori, već uspostavljanjem sistema decentaralizacije i demokratizacije”, kazao je Marić za “Vijesti”.

On je dodao da, dok lokalne samouprave grcaju u dugovima, imaju brojne razvojne probleme, Vlada umjesto rješanja koje se nalazi u decentralizaciji, sve drži pod svojom kontrolom, dijeleći opštine na politički podobne i nepodobne.

Nije pametno da čitava vlada putuje jednim autobusom

„Ne znam čija je to ideja da vrh države dolazi jednim autobusom. U narodu se ne praktikuuje ni da cijela porodica ide jednim autom na put. Može svašta biti, ne daj bože. Šta bi smo da bude neki udes. Nije to ni malo pametna odluka”, kazao je juče Ljubiša Rakočević iz Kolašina u kojem su ravnodušno dočekali dolazak vlade.

Penzioner Radovan Grujić je jedan od rijetkih koji tvrdi da nije čuo da ko dolazi u Kolašin: „Ko god da dolazi, meni je svejedno. Uopšte me to ne zanima. Pitajte one koji imaju koristi od tih dolazaka“. Na drugoj strani, za Ljiljanu Kasalicu, dolazak ministara i premijera je nagovještaj nekih boljih dana za grad: „Meni se to čini kao lijep gest i lijep način da se učini čast građanima Kolašina. Imam samo riječi hvale za održavanje sjednice ovdje”.

U lokalnoj upravi juče izgleda da nije bilo nekih posebnih priprema zbog održavanja sjednice vlade, ali to se nije moglo osjetiti ni u gradu, osim u dijelu gdje je hotel “Bjanka”. Tako od podne niko osim, uglavnom stranih gostiju hotela, nije mogao mimo ulazne rampe na parking tog objekta, niti se moglo proći ni sa donje strane „Bjanke“, kuda se obično kraćim putem ide do sportske hale i terena.

Mnogi od opštinskih funkcionera, ipak, juče nijesu željeli da odgovaraju na pitanja novinara na lokalne teme. „Nemojte danas, molim vas, pa ćemo u ponedjeljak, kad ovo prođe“, prokomentarisao je jedan od rukovodilaca opštinskih službi.

Ispred hotela „Bjanka“ autobus sa ministrima dočekali su Brajušković i Zoran Vlahović. U bližoj okolini hotela sinoć nije bilo ni znatiželjnih građana.

Galerija

Bonus video: