Još imaju razloga da čuvaju Đukanovića

“Mjere zaštite lične bezbjednosti se preduzimaju dok traju razlozi zbog kojih su uvedene, odnosno, dok bezbjednosna procjena ugroženosti upućuje da je to neophodno. U slučaju bivšeg premijera, g-dina Mila Đukanovića, razlozi za bezbjednosnu zaštitu još uvijek traju“
498 pregleda 45 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2017. 06:37h

Bivšeg premijera Mila Đukanovića i dalje obezbjeđuju policajci, iako je period u kojem on ima pravo na policijski zaštitu kao bivši visoki funkcioner istekao.

„Vijestima“ je iz Uprave policije objašnjeno da je procijenjeno da razlozi za bezbjednosnu zaštitu Đukanovića još traju.

Na pitanje „Vijesti“ do kada će štititi Đukanovića, iz Uprave policije su kazali da primjena mjera zaštite bezbjednosti po prestanku funkcije ne podrazumijeva krajnji i unaprijed određen datumski rok.

“Mjere zaštite lične bezbjednosti se preduzimaju dok traju razlozi zbog kojih su uvedene, odnosno, dok bezbjednosna procjena ugroženosti upućuje da je to neophodno. U slučaju bivšeg premijera, g-dina Mila Đukanovića, razlozi za bezbjednosnu zaštitu još uvijek traju“ saopšteno je „Vijestima“ iz Uprave policije.

Iz državnog budžeta prošle godine potrošeno je 1.337.171 euro za zarade i ostale naknade policijskih službenika angažovanih na poslovima zaštite štićenih ličnosti.

Prema Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, policijsku zaštitu uživaju predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjednik Vlade Duško Marković, ministar pravde Zoran Pažin, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Policija obezbjeđuje ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića, vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i direktora policije Slavka Stojanovića.

Policija, takođe, obezbjeđuje članove uže porodice Vujanovića, Markovića i Brajovića.

Bivši najviši državni funkcioneri imaju pravo na policijsku zaštitu i nakon prestanka funkcije, a period u kojem ih policija štiti biće, po nalogu Vlade, skraćen sa šest na tri mjeseca od 2018. godine.

Iz Uprave policije su, na pitanje zbog čega se skraćuje period trajanja policijske zaštite, naveli da je nova Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje, svojim sadržajem prilagođena formi i sadašnjem načinu funkcionisanja sistema bezbjednosne zaštite. U tom smislu je definisan i rok zaštite štićenih lica po prestanku funkcije.

Bezbjednosna zaštita će se tri mjeseca produžiti licima nakon prestanka funkcije, ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, a taj rok može biti produžen dok god takvi razlozi postoje. Na ovaj način, osim razloga ekonomičnosti, isključuje se i mogućnost zaštite lica kojima ista više nije neophodna, a postiže se dovoljan bezbjednosni nivo na način što se pruža zaštita onima kojima je realno potrebna.

Bonus video: