Još se ne zna tema razgovora Lukšića i Tačija

Za Rudovića je reakcija opozicije ali i mitroplita Amfilohija politička predstava
30 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2015. 21:00h

Dan uoči posjete kosovskog potpredsjednika i šefa dipomatije Hašima Tačija, uporedo sa dočekom, priprema se i protest povodom njegove prve zvanične posjete Crnoj Gori.

Iz Vlade poručuju da Tači dolazi u cilju unapređenja regionalne saradnje i ne spore pravo iskazivanja negativnih stavova na prmjeren način.

Iz DPS-a najavljeni protest vide kao povratak u proslošt i podizanje nacionalnih tenzija. Poznavaoci političkih prilika opozicione reakcije vide kao pokušaj prikupljanja političkih poena, a nijesu sigurni ni da Vlada vodi računa o tome šta je najpreče za građane.

Iako nijesu otkrili o čemu će konkretno Igor Lukšić razgovarati sa svojim kosovskim kolegom Hašimom Tačijem, iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova kazu da je predstojeća - prva zvanična posjeta potpredsjednika kosovske Vlade, njegovanje politike dobrosusjedstva.

Zvanična posjeta potpedsjednika kosovske Vlade i ministra vanjskih poslova te zemlje Hašima Tačija nastavak je redovnog bilateralnog dijaloga koji imamo sa svim državama regiona u kontekstu unaprjeđenja regionalne saradnje, kao ključa za uspostavljanje trajne stabilnosti i izgradnju bolje budućnosti za sve građane.

U tom interesu, kaze novinar Nedjeljko Rudović, zvaničnici Crne Gore i Kosova imali bi tema – kako, na primjer, pospijesiti trgovinsku razmjenu, olakšati život u pograničnom predjelu, definisati granicu. I ne samo to.

Rudović

"Iskreno nijesam baš uvjeren da crnogorska vlast vodi računa o onome što je najpreče, a najpreče za Crnu Goru u ovom momentu je razvijanje privrede, veoma je važno obratiti pažnju i na zajedničku strategiju za suzbijanje ovog sve izraženijeg vjerskog ekstremizma", kazao je Rudović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prekorio je sinoć crnogorsku vlast zbog dolaska Hašima Tačija.

Za Rudovića reakcija opozicije ali i mitroplita Amfilohija je politička predstava. Ne spori da treba do kraja utvrditi činjenice, kada je u pitanju djelovanje Hašima Tačija u prošlosti, kao i ostalih tamošnjih političara, ali opozicione reakcije u Crnoj Gori smatra pogrešnim.

"Ovdje postoji mnogo toga spornog, a najspornije je sto se nečija iskrena emocija, izazvana egzodusom sa Kosova i zlocinima na Kosovu, zloupotrebljava za političke igre, koje generalno Crnoj Gori ne donose nikakvu koriost i koji samo učvršćuju vlast Demoktarske partije socijalista, protiv koje se, navodno, bore čelnici crnogorske opozicije", smatra Rudović.

A iz regiona, tacnije Albanije, stize poruka i to od šefa države – njen predsjednik, Bujar Nishani, kaze kako je uvjeren da će se dogoditi nacionalno jedinstvo između Albanije i Kosova.

Istice da će, bez sumnje, doci do nacionalne unije, prirodno, na najevropskiji moguci način, prenosi portal Telegraf.

I dok su u Crnoj Gori opozicione Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija najavile podršku sjutrašnjem protestu u podne, povodom Tačijevog dolaska u Crnu Goru ce i Mitrololija će, kako je najavio Amfilohije, u devet sati sluziti liturguju za sve koji su, kako je rekao, žrtvovali svoj život za vjeru i Kopsovo i Metohiju.

Bonus video: