Jovanovski: Članstvo Crne Gore u NATO doprinijeće stabilnosti regiona

Jovanovski je, kako se navodi, rekao da se Crna Gora dokazala kao pouzdan partner Makedonije, i zahvalio na pomoći tokom velikih poplava u avgustu ove godine u Skoplju i okolinu
3 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 06.12.2016. 12:54h

Crna Gora će, kao punopravna članica Alijanse, doprinijeti stabilnosti regiona, što će predstavljati dodatni impuls ostalim regionalnim partnerima da posvećeno rade na primjeni odbrambenih reformi, ocijenjeno je iz Ministarstva odrane Makedonije.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Crne Gore, Ivan Mašulović, sastao se danas sa zamjenikom direktora Direktorata za politiku i planiranje Ministarstva odbrane Makedonije, Saškom Jovanovskim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Jovanovski je istakao visoke rezultate koje je Crna Gora postigla na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

“Jovanovski je naveo da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, doprinijeti stabilnosti cijelog regiona, što će predstavljati dodatni impuls ostalim regionalnim partnerima da posvećeno rade na implementaciji odbrambenih reformi”, kaže se u saopštenju.

Jovanovski je, kako se navodi, rekao da se Crna Gora dokazala kao pouzdan partner Makedonije, i zahvalio na pomoći tokom velikih poplava u avgustu ove godine u Skoplju i okolinu.

U saopštenju se kaže da je Mašulović informisao sagovornika o reformi sistema odbrane Crne Gore i obavezama koje predstoje u okviru evroatlantske agende.

Kako se navodi, on je istakao da Crna Gora posvećeno sprovodi obaveze definisane Dugoročnim planom razvoja Crne Gore, koji obuhvata period od ove do 2025. godine, u cilju dostizanja NATO standarda i jačanja kapaciteta za suočavanje sa rastućim savremenim izazovima, rizicima i prijetnjama.

Mašulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da podržava Makedoniju i ostale države regiona u ostvarivanju njihovih spoljno-političkih prioriteta, naglašavajući da NATO ostaje garant mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su saglasni da su Crna Gora i Makedonija uspostavile dobru saradnju u oblasti odbrane, naročito na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na vojnoj akademiji „Mihailo Apostolski“ u Skoplju, logistike i ljudskih resursa, ali i da postoji prostora za njeno dalje jačanje, kroz bilateralne aktivnosti i multilateralne projekte”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: