Jovović: Crna Gora može da bude uspješna država, a ne kolonija jeftine radne snage

"Buduća, odgovorna Vlada u kojoj će biti Demos imaće najveću odgovornost za ekonomske mjere koje preduzima"
893 pregleda 0 komentar(a)
Igor Jovović, Foto: Demos
Igor Jovović, Foto: Demos

Član predsjedništva Demosa Igor Jovović je ocijenio da je Crna Gora "pretvorena u koloniju jeftine radne snage", te da se u velikim trgovačkim lancima, "zaposlenima isplaćuju i po nekoliko puta niže zarade, od onih koje zarađuju njihove kolege u zemljama članicama EU".

Jovović navodi da su zaposleni u Crnoj Gori izgubili pravo na normalno radno vrijeme, pravo na pauzu, pravo na pristojnu platu.

"Odnosom poslodavaca izgubili su pravo na dostojanstven život. Korumpirana politička elita, uz svoje povlašćene tajkune, prijatelje i kumove ostvaruje lažne suficite preko leđa i na štetu građana. Svuda oko nas su simboli bahatosti političara na vlasti. Povlašćenim statusom i enormnim zaradama na maržama koje su i po nekoliko puta veće od istih u zemljama članicama EU, tajkuni vlasnici trgovačkih lanaca stvaraju uslove za punjenje koverti kojima se kupuju glasovi na izborima", tvrdi Jovović.

Ističe da primjenom i poštovanjem pravila, čije usvajanje je dio procesa pridruživanja nije želja zbog pukog ulaska u EU, već "suština budućnosti kakvu možemo da gradimo".

"Kada zatvorimo pregovaračka poglavlja možemo da živimo kao u EU. To znači da kao u poslednjih 10 novih članica imamo za 40odsto veće plate u posljednje dvije godine i povećanje BDP od stvarnih 84 odsto u deset godina. Zato se borimo u Parlamentu i na ulici da građanin bude na prvom mjestu, prije svih tajkuna rođaka i partijskih drugara. Buduća, odgovorna Vlada u kojoj će biti Demos imaće najveću odgovornost za ekonomske mjere koje preduzima. Zato se borimo da se u najkraćem roku ispoštuju standardi i zatvore poglavlja čije je ispunjavanje potrebno za pristup Crne Gore EU. Možemo da stvorimo uspješnu državu samo tako što ćemo sprovoditi promjene za građane, a ne kao što radi korumpirani nelegitimni režim, sprovodeći vlast za političare", zaključio je Jovović.

Bonus video: