Kabinet: Đukanović nije pozdravio Irineja, o Kosovu nećemo

Iz Službe za informisanje predsjednika poručili da “Crna Gora samostalno vodi konzistentnu spoljnu politiku, polazeći od svojih državnih i nacionalnih interesa...”
31125 pregleda 291 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića juče je saopšteno da neće komentarisati očekivanja srpskog patrijarha Irineja da će prvi čovjek države povući odluku o priznanju Kosova.

Indirektno su demantovali i navode Irineja da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) je prije dva dana poručio da je uvjeren da će Đukanović povući priznanje “lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrijednostima”.

“Što se tiče patrijarhovih očekivanja u vezi s priznanjem Kosova, to ne bismo ni komentarisali. Crna Gora samostalno vodi konzistentnu spoljnu politiku, polazeći od svojih državnih i nacionalnih interesa, doprinoseći tako, po ocjenama sa najmjerodavnijih evropskih i svjetskih adresa, i stabilnosti regiona”, saopšteno je “Vijestima” iz Službe za informisanje predsjednika.

Opraštajući se od vjernika na “Trpezi ljubavi”, organizovanoj nakon liturgije povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC, Irinej je kazao da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da mu je bilo žao što ne može da prisustvuje jer je spriječen.

“Šef kabineta se u usmenoj komunikaciji uobičajeno zahvalio na pozivu i obavijestio, o javnosti već poznatoj činjenici, da je predsjednik u to vrijeme u Njujorku. Druge komunikacije u vezi sa ovim nije bilo”, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej(Foto: Privatna arhiva)

Irinej je kazao da Đukanović potiče “iz jedne poštene i ugledne porodice” i posebno se osvrnuo na majku Đukanovića da je vjernica.

“Nadam se da iver ne pada daleko od klade i da će se on okrenuti pravim vrijednostima”, kazao je patrijarh, koji je stigao prije tri dana u grbaljski manastir Podlastva, kod Budve, gdje je održana svečana akademija obilježavanja, kako su naveli organizatori, osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj.

Irinej je u julu ocijenio da je položaj crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

On je to kazao komentarišući poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i najave da bi joj mogla biti oduzeta imovina.

Naglasio je tada da je tako nešto nezamislivo u 21. vijeku.

Na stav Irineja da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme „osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske”, iz Vlade su tada poručili da te riječi „govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečene”.

Bonus video: