Kad DPS zapošljava: Traže inženjera, svejedno koje struke

Jasavić podnijela dopunu prijave protiv DPS-a i Đukanovića zbog povrede ravnopravnosti pri zapošljavanju
307 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 19:34h

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu dopunu krivične prijave protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju.

Jasavić je u aprilu podnijela prijavu kojom je od tužilaštva tražila da pokrene krivični postupak protiv DPS-a, kao pravnog lica, i Đukanovića kao odgovornog u tom pravnom licu, pozivajući se na transkripte sa sjednica organa vladajuće stranke koji su objavljeni u okviru afere “Snimak”.

Ona je sada tužilaštvu, između ostalog, dostavila materijale iz Srednje stručne škole sa Cetinja koja je krajem novembra prošle godine raspisala konkurs za profesora saobraćajne grupe predmeta odnosno diplomiranog inženjera za drumski saobraćaj, na određeno vrijeme.

Na konkurs su se se prijavili Cetinjani Milan Nenezić, po struci diplomirani mašinski inženjer- smjer drumski saobraćaj i diplomirani pomorski inženjer Gordana Martinović, ali je direktor škole Ljubomir Ražnatović odlučio da cetinjskim đacima predaje Martinović.

"Iz navedenog konkursa proizlazi da je navedena škola raspisala oglas za diplomiranog inženjera za drumski saobraćaj, što Milan jeste, ali prema njegovim navodima primljen je pomorski inženjer, iako ta struka nije tražena u uslovima konkursa”, navodi se u obrazloženju prijave koju je podnijela Jasavić.

Pozitivna naglašava da je dokaz o povredi ravnopravnosti pri zapošljavanju i potvrda Mašinskog fakulteta iz Podgorice koja je krajem februara Neneziću izdala potvrdu o jednakosti zvanja diplomirani mašinski inženjer - smjer drumski saobraćaj i diplomirani specijalista Mašinstva - drumski saobraćaj.

"Diplomirani mašinski inženjer - smjer drumski saobraćaj i specijalista (diplomirani inženjer) Mašinstva - smjer drumski saobraćaj moraju imati isti tretman prilikom zapošljavanja u Crnoj Gori kao i specijalista (diplomirani inženjer) Drumskog saobraćaja”, navodi se u potvrdi koju je Neneziću dostavio Mašinski fakultet, a u koju su "Vijesti" imale uvid.

Na Nenezićevu inicijativu, prosvjetna inspektorica Gorana Šaban obavila je krajem decembra i inspektorski nadzor u ovoj ustanovi i uvidom u dokumentaciju konstatovala da nijedan od dva prijavljena kandidata nijesu ispunjavala uslove za profesora saobraćajne grupe predmeta.

"Direktor je u skladu sa svojim ovlašćenjima (koja su propisana Zakonom o obrazovanju i vaspitanju) izvršio izbor kandidata za ovo radno mjesto iako oba prijavljena nijesu imala propisanu odgovarajuću stručnu spremu, jer je jedan kandidat bio diplomirani mašinski inženjer drumskog saobraćaja, a drugi pomorski inženjer", navodi Šaban u zapisniku o izvršenom inspektorskom nadzoru.

“Samo ti guraj, ja tebe neću primiti budi siguran poslije tvog ponašanja... Tebe neću primiti, imam pravo i da ne primim i da ispunjavaš uslove. Eto, samo da znaš... Imam pravo da te ne primim... I da si se javio jedini, ne bih te primio.... Imam svoj razlog”

"Naglašavam da je nadležni organ prilikom posjete njenim časovima istakao da dobro organizuje rad, gradivo planira solidno, a realizacija teče po planu. U metodskom pogledu nema nedostataka. Prilikom ocjenjivanja je realna, što je važna pretpostavka za dobrog nastavnika", pojasnio je Ražnatović prosvjetnoj inspekciji.

Šaban je u zapisniku konstatovala i da je direktor škole dužan da i dalje zahtijeva popunu navedenog radnog mjesta u skladu sa zakonom i javno važećim obrazovnim programom.

U dopisu koji je nakon inspektorskog nadzora poslao Ministarstvu prosvjete, Nenezić je naglasio da mu je Mašinski fakultet potvrdio jednakost zanimanja.

"Pozivam vas da shodno nadležnostima preispitate postupke direktora SSŠ Cetinje i konstatacije inspektorke Šaban i da preduzmete odgovarajuće zakonske mjere. Lično smatram da njihovo ovakvo postupanje i 'tumačenje' stručnih kvalifikacija stečenih na Univerzitetu Crne Gore, najprije zavređuje odgovarajuće vaspitne i disciplinske mjere jer je za obrazovne očigledno kasno", stoji u Nenezićevom dopisu ministru Slavoljubu Stijepoviću.

I na snimku potvrdio “ko se pita”

Slučaj Nenezić dospio je u krajem decembra prošle godine i na Youtube gdje je objavljen tajni audio-snimak njegovog razgovora sa direktorom škole. Na snimku se može čuti kako direktor Ražnatović govori da se on pita koga će zaposliti i da to on sigurno neće biti. Na pitanje ko je donio odluku da se izabere drugi kandidat, Ražnatović kaže: “Ja... Direktor bira”.

YouTube

Na prigovor da je inženjer drumskog saobraćaja, Ražnatović odgovara da je on ipak mašinski inženjer, da bi poslije najave kandidata da će “ovo da da gura”, direktor rekao: “Samo ti guraj, ja tebe neću primiti budi siguran poslije tvog ponašanja... Tebe neću primiti, imam pravo i da ne primim i da ispunjavaš uslove. Eto, samo da znaš... Imam pravo da te ne primim... I da si se javio jedini, ne bih te primio.... Imam svoj razlog”.

Na dalje pitanje kandidata Nenezića kako se može dalje informisati i može li kod sekretara, Ražnatović je rekao: “Kod sekretara se informiši, kod Mila Đukanovića, đe god oćeš, u novine”.

Nakon tvrdnje da je ovo kršenje ravnopravnosti u zapošljavanju i da je to krivično djelo, Ražnatović je kazao: “Dobro, ja ću u zatvor ići, ali tebe neću zaposliti. Je li jasno”.

Ražnatović je “Vijestima” tada rekao da kandidat koji je poslao snimak sigurno nije snimio dio kada mu je prijetio i zvao ga vani da se fizički obračunaju. Nenezić je to kasnije demantovao.

Galerija

Bonus video: