Kad građani neće farsu, propadaju izbori

Ukoliko u narednim mjesecima ne bude sprovedena izborna reforma i formirana Vlada koja će kontrolisati njeno sprovođenje, izlazak opozicije na parlamentarne izbore značio bi siguran poraz
8191 pregleda 10 komentar(a)
Koga obavezuje Sporazum o budućnosti: Sa sastanka lidera opozicije i Pokreta Odupri se, Foto: Boris Pejović
Koga obavezuje Sporazum o budućnosti: Sa sastanka lidera opozicije i Pokreta Odupri se, Foto: Boris Pejović

Opozicija mora pripremiti zajedničku strategiju ukoliko želi uspjeh eventualnog bojkota parlamentarnih izbora naredne godine.

Ukoliko u narednim mjesecima ne bude sprovedena izborna reforma i formirana Vlada koja će kontrolisati njeno sprovođenje, izlazak opozicije na parlamentarne izbore značio bi siguran poraz.

To smatraju u većini opozicionih partija, ističući da je bojkot izbora naredne godine moguć ako iza njega stanu sve stranke.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) su tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavili bojkot parlamentarnih izbora, ukoliko se održe po važećem izbornom zakonodavstvu i bez opozicione kontrole izbornog procesa.

Lider GP URA Dritan Abazović navodi kao dobar primjer opozicioni bojkot lokalnih izbora u Albaniji: On je kazao da su građani u toj zemlji pokazali da neće da učestvuju u fingiranju demokratskih procesa i podsjetio da je opozicija u toj zemlji bojkotovala izbore i pored pritisaka međunarodne zajednice.

“Primjer izbora u Albaniji na koje je izašlo 20 odsto biračkog tijela pokazuje da bez obzira na protivljenje međunarodne zajednice i pritiske da se izađe na glasanje, građani neće da učestvuju u farsi. Moguće je da u slučaju bojkota DPS formira vlast kao u Nikšiću, ali to bi bila ozbiljna politička kriza čak i za balkanske prilike”, kazao je Abazović.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da je besmisleno učestvovati u procesu u kome svi akteri nijesu ravnopravni.

“U priči o fer izborima, opozicija se ponaša kao onaj lik iz vica koji se molio godinama za dobitni tiket, pa je bogu dosadilo pa mu je rekao: “Godinama te slušam, ali nećes ništa dobiti dok ga ne uplatiš”. Tako i naša opozicija želi fer zakonodavstvo i uslove, ali ne želi da bude u Radnoj grupi ili da započne dijalog. Svaki poziv na dijalog je proglašen činom izdaje, pa je prosto nejasno kako onda žele da dođu do fer uslova”, kazao je Raonić.

Sporazumom o budućnosti, koji su potpisali sa predstavnicima građanskog pokreta “Odupri se”, poslanici su se obavezali da neće učestvovati na parlamentarnim, lokalnim ili predsjedničkim izborima dok Vlada građanskog jedinstva ne obezbijedi uslove za održavanje fer i poštenih izbora. Formiranje tehničke Vlade, u kojoj bi bili i predstavnici opozicije, bio je uslov opozicionara za nastavak rada na izbornim reformama.

Nakon što je Demokratska partija socijalista (DPS) odbila njihov zahtjev, opozicija je napustila Radnu grupu za izborne reforme. U međuvremenu su propali i građanski protesti, pa i obavezivanje.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanovićtvrdi da će ta partija držati riječ, ukoliko ostatak opozicije pokaže spremnost za bojkot parlamentarnih izbora. On smatra da vladajuća koalicija neće pristati na kompromis, kako bi se naredne godine održali fer izbori.

“Njima ne pada na pamet da sijeku granu na kojoj sjede punih 30 godina, sve dok parlamentarni opozicioni politički subjekti ne budu imali jedinstven odgovor po pitanju reforme izbornog zakonodavstva. Najveća greška opozicije je povratak u parlament i njegova radna tijela. Tim povratkom je trajno izgubljena šansa da se iz korijena promijeni izborno zakonodavstvo i time stvore uslovi za slobodne i fer izbore”, kazao je Bogdanović.

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović upozorio je da su fer izbori nemogući bez reforme izbornog zakonodavstva. On je upozorio da u postojećem ambijentu nema uslova za fer izbore i da na njih opozicija neće pristati.

“Na stranačkom kongresu smo sve relevantne subjekte vlasti i opozicije pozvali na sveobuhvatni politički dijalog o stvaranju ambijenta za slobodne izbore. Imajući u vidu stepen nepovjerenja u izborni proces, mora se poći od pretpostavke da je tehnička vlada, kao pravna i politička garancija, neophodan elemenat za stvaranje demokratskog izbornog ambijenta. Dijalog mora biti utemeljen na najvišem političkom nivou predstavnika vlasti i opozicije, sa konkretnim temama koje podrazumijevaju razgovor o pravno-političkim garancijama i potpunoj reformi izbornog i drugog zakonodavstva. Taj model korišćen u pripremi parlamentarnog dijaloga krajem 2015. i početkom 2016. godine”, kazao je on.

Šef delegacije EU Aivo Orav ponavljao je u više navrata da EK ne gleda blaklonaklono na to što opozicija bokotuje parlament i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su naredne godine i nešto se tim povodom mora uraditi, a partije koje su u Briselu predstavile svoj plan sada same ne žele da ga sprovedu, kazao je u petak Orav.

On je na konferenciji povodom sedam godina pregovora Crne Gore sa EU, koju je u Podgorici organizovao Centar za građansko obrazovanje, kazao da je Odbor za dalju reformu izbornih i drugih zakona najbolje mjesto za politički dijalog i istakao da je to poručeno i sa sastanka Savjeta za stabilnost i pridruživanje u Briselu.

Abazović: Svi ili niko

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da opozicija mora imati zajednički odgovor, navodeći da bojkot nema smisla ukoliko neka od partija izađe na izbore.

On je podsjetio da su se svi poslanici opozicije obavezali na bojkot potpisivanjem Sporazuma o budućnosti.

“Ukoliko svi ne bojkotuju izbore, to više neće imati efekta. Razumijem da je politička dinamika u Crnoj Gori čudna i da neki put pojedine stranke urade nešto suprotno onome što su potpisale ili za šta se zalažu, ali bez boljeg izbornog ambijenta učestvovanje na izborima bi bilo izigravanje volje građana koji traže demokratske procese. Ostaje dilema kako će reagovati velike opozicione partije i da li će neko opet da odigra za DPS i izađe na izbore”, kazao je on.

Bogdanović: Neki hoće kozmetičke reforme

Bogdanović smatra da dio opozicije neće pristati na bojkot, pravdajući to “kozmetičkim izbornim reformama koje dogovore sa DPS-om”.

“Imajući u vidu nespremnost opozicije da istraje u bojkotu parlamenta do stvaranja uslova za fer i poštene izbore, slobodan sam zaključiti da kod onih političkih subjekata koji su sa Branimirom Gvozdenovićem, dogovorili kozmetičku izmjenu izbornog zakonodavstva, neće biti spremnosti da se bojkotuju naredni parlamentarni izbori. Što se tiče Demokrata, prvi smo predložili bojkot i prvi insistiramo na poštovanju dogovorenog bojkota narednih izbora. Naravno, bojkot ne zavisi samo od nas”, kazao je on.

Bonus video: