Kada fali glas, političari znaju da glasaju za sebe

Popović nije napravio presedan, Sekulić i MIlošević ranije su sebe izabrali u Vladu
81 pregleda 5 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.08.2015. 14:24h

Glasanje za samog sebe u političkom životu Crne Gore nije novina, niti je zabranjeno zakonom. DPS je uostalom taj recept ranije već oprobao, a iskoristio ga je i prošle sedmice prilikom izbora gradonačelnika Budve.

Predsjednik budvanskog DPS-a Srđa Popović izabran je za novog gradonačelnika, nakon što je usvojena ostavka Lazara Rađenovića koji je uhapšen zbog istraga o “TQ plaza” i “Jaz”. Protiv njega se takođe vodi i sudski postupak u aferi “Košljun”.

Srđa Popović je u lokalnom parlamentu koji ima 32 odbornika dobio 17 glasova, pri čemu je morao da glasa za sebe da bi bio izabran. Njega su podržale kolege iz DPS-a i tri nezavisna odbornika, bivša člana Pozitivne.

Prije četiri godine, poslanici DPS-a Predrag Sekulić i Tarzan Milošević, u Skupštini Crne Gore su takođe pritisli taster za sebe. Glasali su da budu članovi kabineta tadašneg premijera Igora Lukšića. Sekulić je tada to objasnio navodima da je u pitanju “uobičajena praksa”.

“Imao sam povjerenja u izbor mandatara Igora Lukšića i zato sam glasao za Vladu i program”, rekao je ministar urbanizma.

Takvu praksu ne zabranjuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o lokalnoj samoupravi, ali ni Ustav, poslovnici lokalnog ili republičkog parlamenta. Ni u Zakonu o konfliktu interesa nije predviđena situacija kada poslanik ili odbornik bira samog sebe. Jer, konflikt u stvari označava nesklad između javnog i privatnog interesa, što u ovom slučaju nije u pitanju jer su obe političke pozicije javne.

Kada i kako se pribjegava ovakvim odlukama “Vijesti” juče nijesu mogle da dobiju objašnjenje iz vladajuće partije, ali ni od političkih analitičara. U DPS-u je objašnjeno da je prilikom izbora Popovića provjereno da li postoji zakonska prepreka i da u propisima piše da odbornici biraju predsjednika Opštine.

Da se za ovakvim rješenjima poseže najvjerovatnije kad je u pitanju tijesna većina u parlamentu, svjedoči i nedavni izbor ministarke Zorice Kovačević (DPS). Prema skupštinskoj evidenciji, ona nije učestvovala u glasanju iako je u tom trenutku bila poslanik vladajuće partije.

Još se ne zna ko će umjesto Popovića

DPS još nije odlučio ko će da zamijeni Srđu Popovića na mjestu poslanika u Skupštini Crne Gore. Nakon što je Zorica Kovačević izabrana u Vladu, na njeno mjesto trebalo je da dođe odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Nermin Abdić, ali se to nije desilo.

Upražnjeno poslaničko mjesto popunila je Maida Bešlić kako bi se vodilo računa o adekvatnoj zastupljenosti žena u poslaničkim klupama.

Pošto je ona 72. na izbornoj listi, a Nermin Abdić 71., ovaj put ne bi trebalo da ostane bez mjesta. Na listi zatim slijede Alma Kršić i Milica Nikolić iz DPS-a.

Bonus video: