Kako se trošilo tokom izborne kampanje: Mugoša odriješio kesu

Osim Mugoše, novac tokom predizborne kampanje nijesu žalili ni u Tivtu, Žabljaku i Rožajama
12 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 07:06h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv više predsjednika opština i rukovodilaca državnih organa zbog sumnje da su u okviru predizborne kampanje zloupotrijebili državne resurse i prekršili Zakon o finansiranju političkih partija.

U toj NVO tvrde da su tokom izborne kampanje više novca trošili u Tivtu, Žabljaku, Rožajama, Pljevljima i Plužinama, dok su troškovi podgoričke uprave bili gotovo utrostručeni.

Pozivajući se na podatke podgoričkog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac istakao je da je taj sekretarijat tokom kampanje više trošio nego inače.

U MANS-u tvrde da prvi rezultati istraživanja, koje je ta NVO sprovela tokom predizborne kampanje, pokazuju da je većina opština u kojima su na vlasti bile Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), trošila značajno više novca iz budžeta nego što je to dozvoljeno Zakonom o finansiranju političkih partija

U MANS-u tvrde da prvi rezultati istraživanja, koje je ta NVO sprovela tokom predizborne kampanje, pokazuju da je većina opština u kojima su na vlasti bile Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), trošila značajno više novca iz budžeta nego što je to dozvoljeno Zakonom o finansiranju političkih partija.

Zakonom je predviđeno da je državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne potrošnje u prethodnih šest mjeseci, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Ipak, kako tvrdi Milovac, opština Tivat na čijem je čelu funkcioner DPS-a Dragan Kankaraš je od februara do jula prosječno trošila oko 600 hiljada eura, dok je "ceh" tokom avgusta iznosio preko milion eura. Opština Žabljak, čiji je predsjednik Isailo Šljivančanin (DPS) u prvih pola godine prosječno trošila oko 68.000 eura mjesečno, dok je u avgustu potrošeno čak 111.405 eura. Opština Rožaje, na čijem je čelu Nusret Kalač, u prvoj polovini godine je u prosjeku mjesečno trošila oko 300.000 eura dok je samo u avgustu potrošeno 502.853.

Opština Tivat na čijem je čelu funkcioner DPS-a Dragan Kankaraš je od februara do jula prosječno trošila oko 600 hiljada eura, dok je "ceh" tokom avgusta iznosio preko milion eura

“To je samo dio podataka o kršenju zakona do kojih je MANS došao u toku predizborne kampanje, a zahtjevi informacijama o potrošnji budžeta poslati su na adrese preko 80 državnih i opštinskih institucija”, navodi Milovac, ističući da je manje od polovine institucija poslalo odgovore.

U toj NVO najavili su da će, nakon završenog istraživanja objaviti konačni izvještaj u kome će biti dokumentovane i ostale zloupotrebe, počev od biračkig spiska, preko zapošljavanja, potkupljivanja i zastrašivanja, pa sve do konkretnih slučajeva upotrebe novca poreskih obveznika u predizborne svrhe.

Bonus video: