Kako se trošilo tokom izborne kampanje: Mugoša odriješio kesu - Vijesti.me
zloupotrebe

Kako se trošilo tokom izborne kampanje: Mugoša odriješio kesu

Osim Mugoše, novac tokom predizborne kampanje nijesu žalili ni u Tivtu, Žabljaku i Rožajama

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv više predsjednika opština i rukovodilaca državnih organa zbog sumnje da su u okviru predizborne kampanje zloupotrijebili državne resurse i prekršili Zakon o finansiranju političkih partija.

U toj NVO tvrde da su tokom izborne kampanje više novca trošili u Tivtu, Žabljaku, Rožajama, Pljevljima i Plužinama, dok su troškovi podgoričke uprave bili gotovo utrostručeni.

Pozivajući se na podatke podgoričkog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac istakao je da je taj sekretarijat tokom kampanje više trošio nego inače.

U MANS-u tvrde da prvi rezultati istraživanja, koje je ta NVO sprovela tokom predizborne kampanje, pokazuju da je većina opština u kojima su na vlasti bile Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), trošila značajno više novca iz budžeta nego što je to dozvoljeno Zakonom o finansiranju političkih partija
 "Sekretarijat koji je mjesečno u prosjeku trošio oko 28.000 eura, dok je u avgustu taj iznos gotovo utrostručen na 64.842 eura. Imajuću u vidu veoma aktivnu kampanju koju je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, vodio tokom avgusta i septembra, za očekivati je da su prekoračenja u potrošnji sredstava i po drugim budžetskim jedinicima Glavnog grada, značajno veća od dozvoljene, ali uvid i u te podatke nam još uvijek nije omogućen”, kazao je Milovac.

U MANS-u tvrde da prvi rezultati istraživanja, koje je ta NVO sprovela tokom predizborne kampanje, pokazuju da je većina opština u kojima su na vlasti bile Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), trošila značajno više novca iz budžeta nego što je to dozvoljeno Zakonom o finansiranju političkih partija.

Zakonom je predviđeno da je državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne potrošnje u prethodnih šest mjeseci, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Ipak, kako tvrdi Milovac, opština Tivat na čijem je čelu funkcioner DPS-a Dragan Kankaraš je od februara do jula prosječno trošila oko 600 hiljada eura, dok je "ceh" tokom avgusta iznosio preko milion eura. Opština Žabljak, čiji je predsjednik Isailo Šljivančanin (DPS) u prvih pola godine prosječno trošila oko 68.000 eura mjesečno, dok je u avgustu potrošeno čak 111.405 eura. Opština Rožaje, na čijem je čelu Nusret Kalač, u prvoj polovini godine je u prosjeku mjesečno trošila oko 300.000 eura dok je samo u avgustu potrošeno 502.853.

Opština Tivat na čijem je čelu funkcioner DPS-a Dragan Kankaraš je od februara do jula prosječno trošila oko 600 hiljada eura, dok je "ceh" tokom avgusta iznosio preko milion eura
 Opština Pljevlja, navode iz MANS-a, koju vodi funkcioner SNP-a Miloje Pupović, u prvih pola godine je trošila oko pola miliona eura, dok je potrošnja u avgustu nakon raspisivanja izbora iznosila 727.399 eura. Opština Plužine, koju vodi Mijuško Bajagić iz SNP-a, mjesečno trošila oko 200.000 eura, dok je potrošnja za avgust iznosila 324.724 eura.

“To je samo dio podataka o kršenju zakona do kojih je MANS došao u toku predizborne kampanje, a zahtjevi informacijama o potrošnji budžeta poslati su na adrese preko 80 državnih i opštinskih institucija”, navodi Milovac, ističući da je manje od polovine institucija poslalo odgovore.

U toj NVO najavili su da će, nakon završenog istraživanja objaviti konačni izvještaj u kome će biti dokumentovane i ostale zloupotrebe, počev od biračkig spiska, preko zapošljavanja, potkupljivanja i zastrašivanja, pa sve do konkretnih slučajeva upotrebe novca poreskih obveznika u predizborne svrhe.