Kako spriječiti odlazak građana u ISIL

„Svaki porast bilo kakve negativnosti je sam po sebi opasan i vrlo je ozbiljan, i to bi trebalo ozbiljno shvatiti", kazao je Burdžović
183 pregleda 10 komentar(a)
Enis Burdžović, Foto: Jadranka Ćetković
Enis Burdžović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.07.2015. 19:39h

Rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Enis Burdžović ocijenio je kao “velik problem” trend povećanja odlaska naših građana da se bore na strani Islamske države.

„Svaki porast bilo kakve negativnosti je sam po sebi opasan i vrlo je ozbiljan, i to bi trebalo ozbiljno shvatiti. Ne govorimo o velikom broju naših građana koji učestvuju na stranim ratištima, konkretno na strani takozvane Islamske države, ali makar i jedna osoba kada pođe u jedna tako bezuman pohod veliki je gubitak za sve nas, za kompletno društvo. Veliki je gubitak i kada pođe i pitanje je da li će, kada se vrati, takvom ideologijom zatrovati i neke druge i proširiti samu brojku učesnika ne neki veći broj“, kazao je Burdžović za Radio Slobodna Evropa.

Nedavno je nakon Odbora za bezbjednost saopšteno da u borbama u Siriji i Iraku učestvuje šest državljana Crne Gore. U septembru prošle godine bilo ih je dvojica. Prema zvaničnim podacima ANB, u Crnoj Gori se nalazi najmanje 100 do 120 vehabija, a kao glavni centar u Crnoj Gori označen je Plav.

„Što se tiče države, ako svoju ulogu vidi u tome da donese slovo zakona koje kaže da je to zabranjeno, to samo po sebi ne znači mnogo. Ako nekome kažete da je nešto zabranjeno, a taj se neko već otišao ili se pomirio sa idejom da bi uskoro trebalo da ode preko granice, to će ga malo tangirati. Ako se, međutim, potrudimo da kao kompletno društvo stvorimo zdravije ekonomske uslove, bolje uslove života, više razloga da se ovdje ostane i živi, tad ćemo imati manje onih koji će se pomiriti sa mišlju da je rješenje da idu negdje i daju život za neki zamišljeni ideal“, kazao je Burdžović.

„Što se tiče države, ako svoju ulogu vidi u tome da donese slovo zakona koje kaže da je to zabranjeno, to samo po sebi ne znači mnogo"

On primjećuje da ni Islamska zajednica ne radi dovoljno na preventivnom planu i da nije “dovoljno istupila”:

"Ona djeluje u okviru svoje infrastrukture, kroz džamije, škole, medrese, ali se bojim da nema pristup širim društvenim masama, dakle muslimanima koji ne dolaze u džamije. Ono što je interesantno, pripadnici ISIL-a svojim sljedbenicima zabranjuju dolazak u džamije, jer džamije smatraju okupiranim.“

Niko nije procesuiran uprkos zakonu i većem broju odlazaka

Crna Gora je u martu ove godine usvojila dopunu krivičnog zakonika i uvela novi član kojim je za državljane koji učestvuju na stranim ratištima predviđena kazna zatvora do osam godina. Poslanik Zoran Miljanić, jedan od predlagača tog zakonskog rješenja, kaže da legislativa sama po sebi nije odgovor na ovaj problem.

On kaže da ni primjena usvojene legislative nije zadovoljavajuća. „Država očigledno propušta i na preventivnom i na represivnom planu. To se posebno odnosi na obavještajni plan. Agencija za nacionalnu bezbjednost i druge bezbjednosne službe koje bi trebalo da se bave ovom problematikom, po mom mišljenju nijesu na odgovarajućem nivou. Kao ni državno tužilaštvo. To govorim jer do danas, uprkos usvojenoj legislativi, nemamo nijedan procesuirani slučaj i pored priznanja ANB-a da se broj državljana koji ratuju na teritoriji Sirije duplirao.“

Bonus video: