Kalač: Pomirenje nije dnevna politika

Kalač smatra da Srbi i Bošnjaci u Crnoj Gori treba da razgovaraju o Srebrenici i prekograničnoj regiji Sandžak
115 pregleda 21 komentar(a)
Hazbija Kalač, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Hazbija Kalač, Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.02.2017. 20:14h

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori (BDZCG) biće dobar sagovornik u razgovorima o deklaraciji o pomirenju srpskog i bošnjačkog naroda u Crnoj Gori ukoliko se ne radi o dnevnopolitičkoj igri, kazao juče predsjednik te stranke Hazbija Kalač. On je kazao da bi takva deklaracija morala biti odgovor na društvenu svijest o neminovnosti susretanja dva naroda na konceptu pomirenja.

“Politika pomirenja šta god da to podrazumijeva nema alternativu, i što se prije ovo pitanje pokrene na nivou naroda, tim prije će se odblokirati veliki potencijali ova dva naroda koji realno mogu da obezbijede prosperitet cijelog regiona”, kazao je Kalač.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da predstavnici Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori rade na dokumentu koji bi doprinio poboljšanju položaja pripadnika srpske i bošnjačke nacionalne zajednice u Crnoj Gori. On je rekao da dokument rade srpski i bošnjacki intelektualci, ali da se uključuju i političari, te da žele da se na taj način “odupru asimilaciji”.

Kalač smatra da prve korake trebalo bi učiniti, između ostalog, kroz međusobno priznanje dva velika balkanska naroda.

“U Crnoj Gori, konkretno, nedopustivo je da se Bošnjaci tretiraju kao nekakva manjina, jer se radi o autohtonom narodu, i na skoro cijelom prostoru Crne Gore Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda. Treba raditi na priznanju posebnosti do priznanja naziva jezika. Osudi zločina genocida u Srebrenici počinjenog od strane Miloševićevog režima. Na dogovoru o formiranju prekogranične regije Sandžak i radu na uspostavi jednog koordinacionog tijela na nivou Sandžaka koje bi vladama Crne Gore i Srbije predložilo modalitete funkcionisanja ove regije”, kazao je Kalač.

On je istakao da Bošnjaci i Srbi vjekovima dijele zajednički prostor.

“U Crnoj Gori je to dominantno prostor Sandžaka. Svjedoci smo da je ovaj region lošom vladinom politikom doveden u potpuno nezavidan ekonomsko-socijalni položaj uprkos činjenici da se radi o regionu sa bogatim privrednim resursima. Utisak je da se ovaj region žrtvuje za rad jačanja centralnog i južnog regiona. To stanje je neodrživo. Uvjereni smo da ovo pitanje ne smije biti u funkciji dnevnopolitičkih interesa, ili bilo kakvih kratkoročnih interesa, već akteri procesa pomirenja prije svega moraju sagledati pogubnost politike mržnje, negiranja naroda, jezika, kulture...u prošlosti. Nema stabilnosti regiona bez međusobnog priznanja i poštovanja različitosti”, istakao je Kalač.

Bonus video: