Kalezić: Vlasti članstvo u NATO promovišu kao gotovu stvar - Vijesti.me
nato integracije

Kalezić: Vlasti članstvo u NATO promovišu kao gotovu stvar

„Politička igra duplih igrača postala je veći problem od militantnog duha građana", kazao je Grahovac

Vlasti crnogorsko članstvo u NATO promovišu kao već gotovu stvar, iako ne postoje analize šta država time dobiva, a šta gubi, ocijenila je poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić.

Ona je danas, na okruglom stolu o NATO integracijama, koji organizovao Pokret za neutralnost, kazala da je gotovo nemoguće govoriti isključivo racionalno o članstvu u NATO.

Pamćenje, kako je navela Kalezić, još nijesmo izgubili.

„Crna Gora nije dobila ni naznaku bilo kakve satisfakcije zbog bombadovanja, koje je značilo strah, poniženje, mučenje, razaranje. Nikakvu satisfakciju, niti u vidu izvinjenja, niti u vidu materijalne nadoknade za sve to“, navela je Kalezić, prenosi televizija Vijesti. 

General u penziji Blagoje Grahovac smatra, kao svjedok događaja od prije deceniju ipo, da tadašnja politička elita snosi odgovornost za bombardovanje države, baš kao što, kako je naveo, današnja crnogorska vlast snosi krivicu što građani u većini ne podržavaju NATO integracije.

Najveća prepreka tome su, kako smatra, udruženi komesari Srpske pravoslavne crkve i Demokratske partije socijalista (DPS), koje naziva duplim igračima.

„Politička igra duplih igrača postala je veći problem od militantnog duha građana, koji je najveći problem pravoslavnog naroda na Balkanu-militantnost duha građana. Duple igrače, to jest DPS, bar kad se o političkim subjektima radi, treba istjerati na čistinu“, kazao je Grahovac.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra smatra da Crna Gora, kada se nađe na čistini, neće moći sama da rješava sve nagomilane probleme od, kako je naveo, korupcije, organizovanog kriminala do nefunkcionalne političke elite.

„Sa ovakvim problemima - socijalnim, ekonomskim, političkim, sa nagomilanim hipotekama iz prošlosti, mislim da joj treba članstvo u nekom sada kolektivnom sistemu bezbjednosti. Ako to nije NATO savez, onda bih i danas u diskusiji htio da čujem koja je to organizacija“, kazao je Dedović. 

Vojislav Vuletić iz stranke penzionera smatra da Crna Gora, ukoliko ne može da zadrži svoju neutralnost, pitanje članstva u NATO treba da riješi referendumom.

„Imamo li u vidu Podgoričku skupštinu i njeno osporavanje, nakon skoro jednoga vijeka, zato, za tako važne odluke, treba pitati narod. Vjerovatno će se u tom slučaju i manje pogriješiti“, ocijenio je Vuletić.

Zajednički stav učesnika okruglog stola je da je odluka o članstvu u NATO savezu jedna od onih koje će temeljno obilježiti budućnost Crne Gore.