Kalezić: Ženama u parlamentu je malo deset minuta

Poslanica Demokratskog fronta predlaže da žene u parlamentu dobiju tri puta veću minutažu za govor od svojih kolega
153 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 15:56h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Jelisava Kalezić će podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Crne Gore prema kojoj bi se ženama u parlamentu omogućilo da govore tri puta duže od predviđene minutaže.

To bi u praksi značilo da poslanice, umjesto deset minuta koliko je za neka izlaganja prema poslovniku predviđeno, govore pola sata.

Kalezić koja je formulisala inicijativu “Vijestima” je kazala da je to način da se makar simbolički poveća prisustvo žena u Skupštini.

“Trebalo bi da se uvede radno izjednačavajući faktor koji u pri ovakvom odnosu poslanica i poslanika iznosio tri. Znači, tri puta bi se množilo vrijeme izlaganja poslanica, ako one to žele”, pojasnila je predstavnica DF-a koja je ovo definisala i kroz matematički obraz.

Kalezić je podsjetila da u skupštinskim klupama trenutno sjedi 14 žena što je 17,2 odsto na ukupan broj članova parlamenta: “Svaka poslanica bez obzira iz kog kluba dolazi ima iza sebe i bazu glasačkog tijela koje je preko 50 odsto žene.”

“Trebalo bi da se uvede radno izjednačavajući faktor koji u pri ovakvom odnosu poslanica i poslanika iznosio tri"

Ovu inicijativu bi prvo trebalo da razmatra klub DF-a, a nakon toga kolegijum Skupštine, pa Kalezić očekuje da će to biti početkom 2013.

U novom sazivu u četiri od 13 skupštinskih odbora nema nijedna žena. U Ustavnom odboru, odborima za bezbjednost i odbranu, za ekonomiju, finansije i budžet i antikorupcijskom odlučuju isključivo muškarci.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je ocijenila da je nedopustivo da u nekim radnim tijelima nema nijedne žene.

“Doživjeli smo da nam vrate parlamentarnu delegaciju u Savjetu Evrope jer nije bilo žene. Čula sam i da je bilo kritika na sjednici POSP-a u Briselu, sa čim se u potpunosti slažem”, kazala je Bošnjak.

Žene su brojnije u Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport gdje ih je pet i u Odboru za rodnu ravnopravnost gdje ih je deset.

Jedini Odbor kojim predsjedava žena je onaj za rodnu ravnopravnost. U tom odboru koji će voditi Nada Drobnjak (DPS) jedini muškarac je Jovan Martinović (DPS) koji je juče zamijenio Zoricu Kovačević. Na prethodnoj sjednici članovi Administrativnog odbora su primijetili da su klubovi kandidovali za taj odbor samo poslanice

Bošnjak je na jučerašnjoj sjednici Administrativnog odbora iznijela i kritiku da prvobitni sastav Odbora za rodnu ravnopravnost čine žene, na što je poslanik DPS-a Radivoje Nikčević odgovorio: ”Ograničavajuće je što je samo 11 odsto žena u parlamentu, a jedan poslanik ne može biti član više od tri odbora.”

Govoreći o inicijativi za produženje minutaže poslanicama, Bošnjak je kazala da je to u cilju boljeg predstavljanja žena u parlamentu: “Kad smo već u manjem broju, razmišljamo kako bismo mogle lakše da zastupamo njihova prava i predstavimo žene.”

Upitana da li će muški dio parlamenta negodovati na tri puta veću minutažu, poslanica DF-a je kazala: “Ako je dobro obrazloženje, nema razloga da se to ne usvoji.”

Galerija

Bonus video: