Kaluđerović ne otkriva izvore

Kaluđerović je tokom razgovora sa tužiteljkom prenio informacije koje je dobio, kako je ranije saopštio, od “osobe punog ličnog i profesionalnog integriteta”
54 pregleda 12 komentar(a)
velizar kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
velizar kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.10.2014. 06:00h

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović saopštio je juče specijalnoj tužiteljki za organizovani kriminal i korupciju Đurđini Ivanović saznanja na osnovu kojih je javno izrazio sumnju u integritet novoizabranog VDT-a Ivicu Stankovića.

Kaluđerović je tokom razgovora sa tužiteljkom prenio informacije koje je dobio, kako je ranije saopštio, od “osobe punog ličnog i profesionalnog integriteta”. Iako je tužiteljku zanimalo ko je u pitanju, poslanik SNP-a nije saopštio ime te osobe.

Telefonski poziv Đurđine Ivanović dobio je i poslanik DF-a Koča Pavlović, ali on nije bio voljan da se odazove pa je zatražio da to bude po protokolu, pisani poziv.

Kako mu je iz VDT-a udovoljeno, Pavlović bi, kako je potvrdio za “Vijesti”, danas u 12 sati trebalo da se pojavi u tužilaštvu, navodeći da to ipak neće učiniti. Pavlović je potvrdio da je o tome tužiteljku obavjestio pismom.

“Besmisleno je Vama i vašem tužilaštvu davati bilo kakve podatke, informacije i saznanja, kada su u pitanju krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije na takozvanom visokom nivou. Svojim činjenjem i nečinjenjem u aferama 'Listing', 'Telekom', 'Šarić', 'Snimak' i brojnim pojedinačnim slučajevima korupcije i mafijaškog djelovanja, natjerali ste me na ovaj zaključak i na ovakvo postupanje. Ne želim da učestvujem u predstavi koju godinama, po uhodanom šablonu, Vi i vaše tužilaštvo priređujete crnogorskoj i evropskoj javnosti”, napisao je Pavlović.

Specijalna tužiteljka pokrenula je istragu povodom izjava dvojice poslanika. Prema podacima do kojih su došle “Vijesti”, oni imaju saznanja da je Stanković, dok je bio predsjednik Višeg suda u Podgorici, navodno primao mito koje je, navodno, u predmetu ubistva Nikole Krivokapića Komarca u Baru 2000, iznosilo 150.000 eura.

Za likvidaciju je bio optužen Zoran Drešić, koji je nedavno izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, ali ga je sudija Višeg suda Radovan Mandić oslobodio zbog nedostatka dokaza. U to vrijeme Stanković je bio na čelu Višeg suda.

Poslanik SNP-a je prozvao VDT-a da javnost hitno obavijesti o imovini i načinu njenog sticanja, a predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića da saopšte svoja saznanja o navodnoj korupciji.

Tada je i poslanik Demokratskog fronta iznio sumnju da je Stanković “navodno primio mito od 150.000 eura tokom suđenja za ubistvo sa predumišljajem”.

Tražiće izvještaj o istrazi

Pavlović je kazao da nema nikakvu dilemu da će specijalno tužilaštvo “na kraju uigrane farse, konstatovati da su sumnje i optužbe oko sudije Stankovića neutemeljene”. On tvrdi da na takvu odluku neće uticati dokazi. “I znam da Vas u toj namjeri neće 'pokolebati' nikakvi dokazi, saznanja, niti bilo kakve informacije koje bih ja ili bilo ko mogao iznijeti. Ipak, zbog odgovornosti koju imam kao predstavnik građana, obavještavam vas da ću ubrzo tražiti da me informišete o tome šta ste konkretno uradili i do kakvih saznanja ste došli,” naveo je Pavlović u pismu, sugerišući tužiteljki da se obrati Medenici i Veljoviću.

Bonus video: