Kaluđerovićeva: Gdje je 300.000 eura planiranih za infrastrukturu?

U lokalnu infrastrukturu od planiranih 1,6 miliona eura uloženo je svega 1,2 miliona, kaže Slađana Kaluđerović
2614 pregleda 1 komentar(a)
Slađana Kaluđerović sa opozicionim kolegama, Foto: Luka Zeković
Slađana Kaluđerović sa opozicionim kolegama, Foto: Luka Zeković

Slađana Kaluđerović, predsjednica Kluba odbornika DF-Nova, PzP i SNP u SO Golubovci kaže da je završni račun budžeta Gradske opštine Golubovci potvrdio je da u radu aktuelne vlasti nema ni „d“ od domaćinskog upravljanja, niti „r“ od rada u korist građana, što je ozbiljan pokazatelj da su hitno potrebne promjene. O tom dokumentu raspravljaće odbornici Skupštine u zeti na sjednici 19 jula.

“U lokalnu infrastrukturu od planiranih 1,6 miliona eura uloženo je svega 1,2 miliona. Dakle, nije ostvareno gotovo 400 hiljada eura, ali je zato zaključcima gradonačelnika Podgorice, kome je Zeta uvijek bila posljednja rupa na svirali, dio tih sredstava - 86 hiljada preusmjeren na druge pozicije. Na pitanje gdje je završilo preostalih skoro 300 hiljada eura koji su planirani za lokalnu infastrukturu, završni račun budžeta ne daje odgovor, ali se on zna – ni cent od tih sredstava nije otišao za poboljšanje kvaliteta života građana Zete. Ne bi začudilo da je i taj novac završio u nekoj „koverti““, kazala je Kaluđerovićeva. Ona dodaje da je nedopustiv propust i to što se upravo ova, najveća pozicija u budžetu, ne poklapa sa obrazloženjem u kojem je navedeno koliko je utrošeno za svaku njenu stavku pojedinačno.

7.143,21 je prihod budžeta Opštine u okviru Glavnog Grada Golubovci. Prmici su 2.351.567,52, a izdaci su bili 2.344.424,31 eura. Od poreza na nepokretnosti – 149.113,41 eura (50% iznosa ostvarenog na teritoriji opštine Golubovci)

“Postoji neslaganje od tačno 5 hiljada eura, što ostavlja prostor za pitanje da li je greška računske prirode ili postoji drugi razlog. Neće biti da digitron uvijek omane, već prije da se nečija ruka ponovo „omastila,“ istakla je ona.

Kaluđerovićeva ukazuje i da je indikativno da je u obrazovanje uloženo ukupno 14 hiljada eura i to u vidu pomoći za četiri osnovne škole na teritoriji Zete, muzičku školu i vrtić, dok je u sport uloženo oko 230 hiljada.

“To bi moglo biti opravdano da postoji reciprocitet i skladan raspored u odnosu na uspjeh sportskih klubova. Međutim, situacija je takva da je prošle godine preko 60 hiljada dobio Fudbalski klub “Bratstvo’’, tim koji je u Trećoj ligi. Dakle, FK “Bratstvo’’ je dobio duplo više nego dva košarkaška kluba, tri karate kluba, rukometni, atletski, savate i dva fudbalska kluba zajedno. Tu se jasno prepoznaje konfikt interesa, s obzirom na to da su svi ostali sportski klubovi, izuzev FK “Zeta’’, dobili ukupno 26 hiljada eura. Da li je to realna mjera uspjeha FK “Bratstva’’? Da li on vrijedi 61 hiljadu, a svi ostali zajedno 26 hiljada”, pitala se Kaluđerovićeva.

“Poređenja radi”, kaže ona, “napomenuću i da je za sve ostale sportske manifestacije i takmičenja, uključujući Zetske sportske igre, izdvojeno ukupno 32 hiljade eura”. “ I dok se za tim u Trećoj ligi izdvaja preko 60 hiljada, za prvoligaški Fudbalski klub “Zeta’’, koji igra mečeve Lige Evrope smatra se dovoljnim 109 hiljada. Postavlja se pitanje šta je preporučilo FK “Bratstvo’’, osim toga što je prvi čovjek tog kluba istovremeno bio predsjednik Skupštine opštine Golubovci u prvoj polovini 2018. godine. S obzirom na to da je, po riječima doskorašnjih čelnika naše opštine, Košarkaški klub “Zeta’’ osnovan od strane GO Golubovci, trebalo bi da se na sjednici lokalnog parlamenta raspravlja o njihovim finansijskim i drugim aktima, što do sada nije bio slučaj”, kazala je Slađana Kaluđerović.

Za gorivo i održavanje vozila 13.000 eura

“Da aktuelna vlast ne štedi da sebi ugodi pokazuje podatak da je samo za gorivo i održavanje vozila u 2018. godini Gradska opština Golubovci utrošila preko 13 hiljada eura, a taj iznos je mogao biti upotrijebljen korisnije, bilo za košenje ili oranje zemljišta ili neku drugu namjenu. Međutim, vlastodršci, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, po ko zna koji put su pokazali da su im privilegije jedini oltar kojem se klanjaju, a običnih građana se, po običaju, sjete samo pred izbore. Samo, ovaj put su pročitani”, rekla je Kaluđerovićeva.

Zetska Skupština u petak

Odbornici u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci izjasniće se 19. jula na sjednici o predlogu da dosadašnji vršilac dužnosti sekretara parlamenta Marija Perović bude sekretar Skupštine. Perovićeva od kraja novembra prošle godine obavlja funkciju v. d. sekretara parlamenta, a kako je naznačeno u njenoj biografiji koja je dostavljena odbornicima, njen rad je, a nakon javno sprovedenog postupka za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti, preporučio za mjesto sekretara Skupštine.

Odbornici će se izjasniti i o poslovniku Skupštine, finansijskom planu Gradske opštine Golubovci za 2018. godinu, odluci o zaradama lokalnih službenika i namještenika. Na dnevnom redu je i statut Centra za pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite, odluka o pečatima opštine i izbor i imenovanja.

Sjednica je zakazana za 11 časova u velikoj sali KIC-a „Zeta”.

Bonus video: