Kandidati za gradonačelnika optužuju TVCG za otkazivanje sučeljavanja

Slavoljub Stijepović je već dvije debate prihvatio, jednu na Javnom servisu i drugu na TV Vijesti, kazao je Vešović
108 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 13:52h

Izborni štabovi trojice kandidata za gradonačelnika Podgorice okrivili su juče državnu televiziju da je kriva što do sada nije došlo do sučeljavanje kandidata.

Koalicija SDP-a i Pozitivne demantovala je TVCG da njihov kandidat Dragan Bogojević nije prihvatio poziv, indirektno ih optužujući da favorizuju DPS i njihovog nosioca Slavoljuba Stijepovića koji, kako navode, izbjegava svaki vid debate.

Iz DPS-a je saopšteno da je Stijepović “već prihvatio dvije debate” - na Javnom servisu i na TV Vijestima, dok su iz DF-a kazali da su u komunikaciji sa RTCG ukazali da su raniji termini bili preuranjeni.

Pozitivna i SDP su saopštili da to što neki kandidati izbjegavaju svaki vid debate uredništvu TVCG ne daje nikakvo pravo da ukida sučeljavanje plasiranjem netačnih informacija ili odbijanjem prihvatanja gostovanja, što je predstavniku RTCG direktno saopšteno.

Iz RTCG su odbacili navode te koalicije i Bogojevića i saopštili da je prvo sučeljavanje otkazano jer je na njihov poziv odgovorio samo nosilac liste SNP-a Aleksa Bečić, a da se ostali kandidati nijesu javljali do 1. maja, kada je istekao rok za prijave. U saopštenju RTCG se kaže da je pravila o praćenju lokalnih izbora Savjet RTCG usvojio 28. aprila i da su planirane dvije debate, 5. i 19. maja. U saopštenju se ne pominje da je prije toga bilo planirano sučeljavanje 27. aprila u emisiji “Okvir”, prije nego što je donijet bilo kakav pravilnik i da je mnogo ranije upućen poziv kandidatima. Navodi se da je medijski pul Pozitivne u nedjelju zvanično potvrdio učešće za sučeljavanje za 19. maj, ali i zakašnjelu potvrdu za 5. maj.

Kako “Vijesti” saznaju u TVCG, upućena su dva poziva kandidatima za sučeljavanje, a oba puta elektronskom poštom zvanično je potvrdio samo Bečić, dok je politički direktor Pozitivne Srđan Perić 2. i 3. u sms i telefonskoj komunikaciji sa predstavnicima te kuće potvrdio učešće Bogojevića. “Druga dvojica kandidata, Miodrag Lekić i Slavoljub Stijepović, uopšte nisu odgovorili na zvaničan poziv”, kazano je “Vijestima” u TVCG.

Iz DPS-a su juče kazali da su javne debate dobra prilika da politički rivali suoče argumente.

Iz DPS-a su kazali da su javne debate dobra prilika da politički rivali suoče argumente

“Zbog toga kandidat za gradonačelnika naše koalicije sa zadovoljstvom prihvata takve prilike, jer će se dokazati superiornost našeg programa u odnosu na konkurentske i njegova riješenost da ga sa svojim timom realizuje. Već je dvije takve debate prihvatio, jednu na Javnom servisu i drugu na TV Vijesti”, kazao je portparol DPS-a Časlav Vešović.

Funkcioner DF Goran Danilović je kazao da je Lekić bio gost emisije “U centar” u četvrtak, a dva dana kasnije, po predlogu TVCG, trebalo je da učestvuje i u sučeljavanju u emisiji “Okvir”:

“Pokušali smo i u direktnoj komunikaciji da objasnimo da nismo u mogućnosti ta dva dana da odvojimo zbog intenzivne akcije na terenu, jer Lekić nije samo kandidat za gradonačelnika Podgorice jer je i lider DF-a i svaka lokalna lista nosi njegovo ime. Drugi razlog je što se u tom trenutku još nije znalo ko je sve prijavio listu i to sam u neposrednoj komunikaciji sa rukovodstvom TVCG iznio kao argument i rekao da je prerano”.

Galerija

Bonus video: