Karamanaga pozvao koaliciju "Albanci odlučno": Bez porodilišta ne ulazite u Vladu

Karamanaga je zamjerio ministru Budimiru Šegrtu na odluci da ulcinjsko porodilište postane stacionar
0 komentar(a)
Gani Karamanaga, Foto: Kohajavore
Gani Karamanaga, Foto: Kohajavore
Ažurirano: 26.10.2016. 18:28h

Bivši direktor ulcinjskog Doma zdravlja Gani Karamanaga pozvao je koaliciju “Albanci odlučno“ da u platformi za razgovore oko formiranja buduće vlade uvrste i opstanak porodilišta kao cjelovite ustanove. Ministarstvo zdravlja nedavno je zaključilo da Dom zdravlja u Ulcinju može pružati isključivo stacionarnu zdravstvenu zaštitu iz oblasti ginekologije sa akušerstvom.

U rješenju se konstatuje da porodilište u Ulcinju nema operacionu salu i transfuziju, iz čega proizilazi da ta ustanova može funkcionisati samo kao stacionar.

Karamanaga, za vrijeme čijeg mandata je 5. februara 2005. otvoreno porodilište, je kazao da u parteru postoje prostorije za transfuziju krvi i oprema za tu namjenu koja je nabavljena 2004.

“Takođe, lift u porodilištu ide do krova, što otvara mogućnost dogradnje jednog sprata gdje bi bila smještena operaciona sala. Tek tada će projekat porodilišta biti završen”.

On je zamjerio ministru Budimiru Šegrtu na odluci da ulcinjsko porodilište postane stacionar.

Istakao je da su tri bivša ministra zdravlja učestvovala u donošenju odluke o gradnji i radu porodilišta .

“Velika zasluga pripada i tadašnjem direktoru Fonda zdravstva mr Ramu Braliću. Sve to ne daje za pravo Šegrtu da donese takvu odluku”.

I budući poslanik Genci Nimanbegu iz koalicije „Albanci odlučno“ usprotivio se rješenju Ministarstva zdravlja, nazvavši ga neprihvatljivim.

“Takvo rješenje nikad neće imati moju podršku. Oštro osuđujem takav pokušaj i igru koja se nastavlja sa zdravstvenim institucijama u Ulcinju. Prethodno je tokom 2014. i 2015. predlagana centralizacija za Dom zdravlja, ali taj diskriminirajući čin srećom nije prošao u Skupštini”.

Dodao je da bi Ministarstvo trebalo da obezbijedi iste mogućnosti mladima da se specijalizuju u najboljim klinikama i van države.

Bonus video: