Kavarić: Članstvo u Alijansi preduslov stabilnog ekonomskog razvoja - Vijesti.me
"NE POSTOJI DRŽAVA KOJA JE SAMA SEBI DOVOLJNA"

Kavarić: Članstvo u Alijansi preduslov stabilnog ekonomskog razvoja

Biti član NATO-a, kako je dodao, znači biti partner najrazvijenijim ekonomijama svijeta

Vladimir Kavarić
Vladimir Kavarić (Foto: Savo Prelević)

Članstvo Crne Gore u NATO dugoročna je garancija suvereniteta i bezbijednosti i preduslov stabilnog ekonomskog razvoja, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je, na okruglom stolu „NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis“, kazao da postoje brojni ekonomski benefiti članstva Crne Gore u Alijansi.

„Članstvo u Alijansi je dugoročna garancija suvereniteta i bezbijednosti i preduslov stabilnog ekonomskog razvoja“, ocijenio je Kavarić.

Biti član NATO-a, kako je dodao, znači biti partner najrazvijenijim ekonomijama svijeta.

„Članstvo u NATO je šansa za ekonomski razvoj Crne Gore jer obezbjeđuje pristup tržištu od oko 900 miliona stanovnika“, istakao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, članstvo u Alijansi pozitivno utiče i na percepcije investitora da je Crna Gora stabilna i siguno mjesto za ulaganje.

Kavarić je ukazao da nove članice NATO saveza mogu da koriste novac iz fondova za izgradnju infastrukture, dobiju pomoć za uništavanje viška naoružanja i municije.

On je dodao da će Crna Gora, kao i u ostalim međunarodnim organizacijama, i NATO-u plaćati članarinu. „Međutim, sve performanse onoga što se daje, je simbolično u odnosu na benefite“.

Kavarić je rekao da članstvom, crnogorske kompanije u stiču pravo učešća na tenderima NATO-a, a kodifikacija crnogorskih proizvoda otvara mogućnosti korišćenja prednosti mnogo većeg tržišta.

Crna Gora je, kako je naveo, kodifikovala više od 70 proizvoda i neke kompanije već koriste benefite od pripadanja Alijansi.

Prema riječima Kavarića, u svijetu ne postoji država koja je sama sebi dovoljna.

„Prijemom u NATO značajno se poboljašava kredibilitet Crne Gore kao investicione destinacije i to je šansa za naše preduzetnike“, ocijenio je Kavarić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara kazala je da NATO zajednica zajedničkih vrijednosti koji obuhvataju vladavinu prava, transparentnost i dobru upravu.

„Ove vrijednosti dovode do ekonomskog rasta na mnogo načina jer nije tajna da investitori traže stabilnost i predvidivost, demokratsku i dobru Vladum, mjere za borbu protv korupcije i posvećenost vladavini praav“, rekla je Uehara.

Ona je ocijenila da nove investicije omogućavaju nova radna mjesta, razvoj infrastrukture i bolje uslove života za crnogorske građane.

„Članstvo u NATO je bitno za Crnu Goru, za njene dalje integracije u evroatlantsku zajednicu“, smatra Uehara.

Članstvo povećava i profil Crne Gore na međunarodnoj osnovi jer su, kako je dodala, investitori zainteresovani za nova tržišta i mogućnosti.

Izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori, Marko Miročević kazao je da je upućeni poziv pridruženju Crne Gore NATO-u kao i prisustvo doživljavaju kao snažan podsticaj povećanju stranih direktnih investicija.

On je rekao da je poslat pozitivan signal svim investitorima da je Crna Gora stabilna i sigurna destinacija za poslovanje.

„Stabilan, siguran i predvidiv poslovni ambijent predstavlja osnove ekonomskog napretka Crne Gore, budući da samo takav poslovni ambijent garantuje zadržavanje postojećih privlačenje novih stranih investitora“, ocijenio je Miročević.

To je, kako je dodao, naročito važno za investitore iz država članica NATO-a čije je iskustvo važno za dalji razvoj crnogorske ekonomije i biznisa.

 Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša kazao je da je Crna Gora, među državama u regiji, napravila najveći skok.

 On je rekao da Crna Gora 2017. godine ima sve šanse da bude punopravna članica NATO ali, kako je dodao, do tada treba još dosta da se radi.

„Imate nezavisnu državu, institucije koje su pripremljene i očekuju investitore ali treba da budete atrkativna država i da strane investitore privučete“, naveo je Poša.

Prema njegovim riječima, u nekim državama posle pristupanja NATO-u i Evropskoj uniji inostrani kapital se povećao više nego duplo.

Poša je kazao da želi da Crna Gora i njeni građani nastave ovim tempom reformi države, institucija i društva.

Direktor Stratex Development Montenegro, Daren Evans kazao je da postoji velika ekonomska dobit od budućeg članstva Crne Gore u NATO.

Prema njegovim riječima, ratifikacija predstavlja besplatnu marketinšku kampanju za Crnu Goru.

Evans je ocijenio da je Crna Gora dobra na polju turizma i poručio da mora nastaviti sa takvim razvojem.

On je ukazao da u Crnoj Gori postoji nedirnuti potencijal kojim bi se ona unaprijedila kao turistička atraktivna destinacija.

„Garantujem da postoje milijare eura prihoda i sa sjevera u narednih desetak godina“, rekao je Evans.

On je poručio da se Crna Gora mora fokusirati na obrazovanju jer, kako je dodao, privrednici žele kavlifikovanu radnu snagu.