Kazne za lijene šalterske službe

“Depolitizovana, stručna i odgovorna državna uprava jedini je garant sprovođenja zakona”
183 pregleda 8 komentar(a)
šalter, Foto: Arhiva Vijesti
šalter, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.11.2014. 20:22h

Građani od januara 2016. više ne bi trebalo da imaju probleme sa državnom upravom, a službenici i njihovi šefovi koji ih ignorišu, omalovažavaju i šetaju od šaltera do šaltera, snosiće posljedice.

Takva je praksa zemalja Evropske unije, pod čijim pritiskom se mijenja Zakon o upravnom postupku, saopšteno je juče na pres konferenciji MUP-a.

Državna sekretarka u MUP-u Jadranka Vojinović izrazila je nadu da će zaživjeti efikasna, odgovorna i transparentna državna uprava. Sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, koji je učestvovao u izradi propisa, rekao je da će njime biti ukinute formalnosti, zbog kojih je do sada poništavano 90 odsto rješenja.

On je objasnio da su građani zavisni od uprave od rođenja, kada se upisuju u matičnu knjigu, pa i kada umru kada njihovo ime nije brisano iz biračkog spiska. Zakonom se uvodi, kako je objasnio sudija, načelo opravdanog očekivanja, odnosno da državni organi odlučuju na osnovu prethodnih slučajeva.

To će činiti prikupljanjem podataka po službenoj dužnosti, umjesto kao sada - kada su građani za svaki posao morali da prikupljaju bezbroj dokumenta. Takođe se ukida i “pin-pong” efekat, odnosno višegodišnje trajanje postupaka.

Drugostepeni organ ubuduće odlučuje: Ivanović i Vojinovićeva

Drugostepeni organi će, kada novi zakon počne da važi, odlučivati po žalbama umjesto da ih kao do sada vraćaju na početak.

"Zbog toga u praksi očekujemo probleme. Da li će službenik prvostepenog organa imati svijest da radi profesionalno ili će samo prevaliti posao kolegi više instance? Problem će biti i kako će drugostepeni organ sprovesti odluku. Jer, ako je neko tražio upis u birački spisak, kako će ga oni (sud) upisati kad nema pristup biračkom spisku,” rekao je sudija Ivanović.

On je objasnio da je rješenje u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, koji predviđa nagrađivanje i kažnjavanje.

“Depolitizovana, stručna i odgovorna državna uprava jedini je garant sprovođenja zakona”, objasnio je sudija.

I Vojnovićeva je rekla da zakon ne može zaživjeti ako se ne uveže sa drugim propisima, navodeći da će blagovremeno i efikasno postupanje službenika biti nagrađivano, a svaka moguća zloupotreba položaja kažnjavana. Za njegovu primjenu potrebno je uskladiti još 367 propisa, objasnila je ona.

Više nema maglovitih ugovora

Zakonom se uvodi kategorija garantnog ugovora, koji je važan za investitore jer garantuje njihovo ulaganje i pravnu sigurnost.

”Više nema dogovaranja, građani više ne zavise od volje države. Više neće biti ugovora o koncesijama zavijenih u maglu i netransparentnost. Sve će biti istjerano na čistac, jer je predviđeno da država ovlašćenja prenosi na organ koji ih sprovodi”, objasnio je sudija Sreten Ivanović.

Bonus video: