KEI: Trećina strana planiranih za ovu godinu prevedena

Na sastanku Komisije, kojim je predsjedavao glavni pregovarač Aleksandar Drljević, predstavljen je plan prevođenja pravne tekovine EU za ovu godinu, kao i do sada realizovanih aktivnosti na sprovođenju prevođenja i stručne redakture
619 pregleda 0 komentar(a)
Komisija za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU
Komisija za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine EU

Kancelarija za evropske integracije (KEI) je, od planiranih 10.050 strana pravne tekovine Evropske unije (EU) za ovu godinu, do sada prevela više od trećine, saopšteno je na sastanku Komisije za pripremu crnogorske verzije pravne tekovine Unije.

Na sastanku Komisije, kojim je predsjedavao glavni pregovarač Aleksandar Drljević, predstavljen je plan prevođenja pravne tekovine EU za ovu godinu, kao i do sada realizovanih aktivnosti na sprovođenju prevođenja i stručne redakture.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da je KEI, u saradnji s koordinatorima za stručnu redakturu iz ministarstava, pripremila prvi plan prevođenja pravne tekovine EU za ovu godinu, kojim je za prevođenje nominovano 237 evropskih akata iz nadležnosti 15 ministarstava, odnosno ukupno 10.050 standardnih strana pravne tekovine Unije.

Do danas je, kako je saopšteno na sastanku, Kancelarija pripremila prevod 64 akta ili 3.427 strana.

"Na stručnu redakturu do sada su poslata 32 akta ili 1.250 strana, pri čemu je završena prva faza stručne redakture 12 akata, odnosno 186 strana", navodi se u saopštenju.

Drljević je podsjetio na obavezu Crne Gore da na crnogorski jezik prevede cjelokupnu pravnu tekovinu EU do datuma pristupanja.

On je rekao da je poštovanje predviđenih rokova osnovni preduslov za nastavak procesa stručne redakture i mogućnosti planiranja svih daljih aktivnosti.

"U tom smislu, veoma je bitno da kroz praktičan rad i iskustvo na vrijeme identifikujemo slabe tačke u sistemu stručne redakture i na vrijeme ih aktivno rješavamo, kao i da motivišemo sve raspoložive resurse koju mogu da doprinesu tom zahtjevnom poslu“, rekao je Drljević.

Bonus video: