Kesgin: Mornarica VCG važan partner za Alijansu

Kesgin je kazao da je Mornarica VCG važan partner za Alijansu i podsjetio da je imao priliku da se u njene sposobnosti uvjeri tokom prethodne posjete grupe Crnoj Gori
100 pregleda 11 komentar(a)
NATO luka Bar, Foto: Odbrana.gov.me
NATO luka Bar, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 18.03.2016. 20:45h

Mornarica Vojske Crne Gore (VCG) je važan partner za Alijansu i posjeta tri broda stalne NATO grupe za protivminska dejstva luci Bar učvrstiće saradnju u vježbama, kazao je kapetan Ramazan Kesgin koji komanduje tom grupom.

Tri broda NATO Grupe za protivminska dejstva - dva turska broda, komandni “Cezayrli Gazi Hasan Pasa”, minolovac “Edremit” i španski brod “Tambre, jutros su uplovili u luku Bar, u okviru posjete Mornarici VCG.

Kesgin je kazao da je Mornarica VCG važan partner za Alijansu i podsjetio da je imao priliku da se u njene sposobnosti uvjeri tokom prethodne posjete grupe Crnoj Gori.

On je ukazao da se ta Grupa obučavala sa Mornaricom VCG prošlog septembra i naveo da je to postalo važno partnerstvo za Alijansu.

"Sadašnja posjeta treba da učvrsti obostrano razumijevanje, interoperabilnost i saradnju u vježbama i operacijama”, rekao je Kesgin na konferenciji za novinare, a saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komandant Mornarice VCG, Darko Vuković je ukazao da je riječ o značajnoj posjeti koja doprinosi jačanju prijateljstva i partnerstva sa državama čiji su brodovi u sastavu te NATO plovne grupe.

On je dodao da posjeta doprinosi i daljem razvoju operativnih sposobnosti Mornarice VCG i napretku procesa uvježbavanja za buduće zajedničke zadatke na moru.

Zamjenik načelnika štabnih operacija Savezničke pomorske komande NATO-a, Arian Minderhoud je naveo da je to prva posjeta pomorskih snaga NATO-a Crnoj Gori nakon pozivnice koja je upućena Crnoj Gori 2. decembra 2015. godine.

On je dodao da zajednička promocija vojnog dijaloga i saradnje u podršci pomorske bezbjednosti i stabilnosti treba da se nastavi.

Bonus video: