Kilibarda: Nasilju u porodici se ne posvećuje dovoljnjo pažnje

"U nizu problema sa kojima se suočavaju žrtve porodičnog nasilja je i taj što je zakonom određena alimentacija u praksi nenaplativa"
353 pregleda 4 komentar(a)
stevan kilibarda, Foto: Demokrate Nikšić
stevan kilibarda, Foto: Demokrate Nikšić
Ažurirano: 16.06.2016. 18:28h

Tri sigurne kuće, od kojih dvije u centralnoj jedna na sjevenroj a ni jedna u južnoj regiji su pravi pokazatelj u kojoj mjeri država pruža zaštitu žrtvama porodičnog nasilja, smatra član Opštinskog odbora Demokrata Nikšić Stevan Kilibarda.

On smatra da se nasilju u porodici ne posvećuje mnogo pažnje u odnosu na stepen stepen značaja tog pitanja za društvo.

Kilibarda je kazao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne izdvaja absolutno nikakva sredstva kako bi unaprijedila zaštitu žrtava porodničnog nasilja, dok je poražavajuća činjenica da krizni centar za žrtve silovanja ne postoji.

"Imajući u vidu da smo zemlja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2014. godine, nadležno ministarstvo dužno je da obezbijedi da se pet zaštitinih mjera za žrtve porodičnog nasilja nesmetano sprovode i realizuju. Da to nije praksa, jasno je odmah kod prve zaštitne mjere. Naime, kada je neophodno nasilnika udaljiti iz stana, krše se zaštitne mjere tako što se poziva na zakon o nepovredivosti lične imovine, a zanemaruje se to da je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici lex specialis, što znači da ima prednost u odnosu na druge zakone. Takođe, kada dođe do kršenja druge i treće zaštitne mjere, odnosno zabrane prilaska i zabrane uznemiravanja i uhođenja, nadležna ustanova nema razvijen mehanizam da to kršenje sankcioniše. Četvrta i peta mjera se skoro uopšte i ne sprovode - obavezno liječenje od bolesti zavisnosti je u nadležnosti bolnice, koja nema dovoljno prostornih kapaciteta da sprovede ovu mjeru, dok obavezni psihosocijalni tretman sud uopšte i ne izriče, jer nema načina za sprovođenje ove mjere zbog nedostatka stručnog kadra", kazao je Kilibarda.

Član Opštinskog odbora nikšićkih Demokrata je podsjetio da Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja, prema članu 17, podrazumijeva sazivanje Multidisciplinarnog tima, koji čini tim stručnjaka iz oblasti socijalne i dječije zaštite, zdravstvene zaštite, pravosuđa, policijske zaštite, zaštite ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnike nevladinih organizacija koji se bave zaštitom radi organizovanja, praćenja i unaprijeđenja efikasne zaštite žrtava porodičnog nasilja.

"U nizu problema sa kojima se suočavaju žrtve porodičnog nasilja je i taj što je zakonom određena alimentacija u praksi nenaplativa. Nadležni organi u velikom broju slučajeva tolerišu izbjegavanje plaćanja alimentacije i pored brojnih krivičnih presuda i prijava. Alimentacija treba da se tretira kao obaveza države, tako da je razvijen mehanizam za naplatu iste neophodan Još jedan problem koji narušava standard zaštite žrtava nasilja jeste to što nadležni organi ne rade svoj posao kako zakon nalaže, već se u pokrenutim procesima postavljaju kao „pomiritelji“. U slučaju brakorazvodne parnice, za čije podnošenje kao razlog stoji nasilje u porodici, u praksi sudije nerijetko predlažu sistem medijacije kao korak na putu rešenja problema, uprkos tome što zakon ne preporučuje medijaciju žrtvama porodičnog nasilja.Kako bi se izborili sa problemom nasilja u porodici, moramo, prije svega, promijeniti način razmišljanja pojedinaca u društvu, jer se kulturom tolerancije prema nasilju i negiranjem postojanja nasilja ono samo obnavlja. Sprječavanje i borba protiv nasilja u društvu zahtijeva da se prava žrtve stave u središte svih mjera i da se primjenjuju kroz djelotvornu saradnju svih nadležnih organa, institucija i organizacija", kazao je Kilibarda.

Bonus video: