Klikovac drugi put na popravnom zbog “Ramade”

Osnovno državno tužilaštvo nije donijelo pravilnu odluku u slučaju lažnog svjedočenja Ivana Brajovića u slučaju "Ramada"
3508 pregleda 8 komentar(a)
Klikovac, Foto: Savo Prelević
Klikovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2018. 11:52h

Viša državna tužiteljka Ljubinka Bašović ponovo je vratila Ljiljani Klikovac, rukovoditeljki ODT Podgorica slučaj lažnog svjedočenja lidera Socijaldemokrata i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest osoba u predmetu poznatom pod nazivom "Ramada".

Bašovićeva drugi put traži od Klikovac da donese pravilnu odluku, jer ona takođe u dva navrata tvrdi da nema krivičnog djela lažnog svjedočenja.

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja.

U obrazloženju presude Višeg suda navodi se da su osim Brajovića, lažno svjedočili i funkcioner SD Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić.

"Dovodeći navedeno u vezu sa utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu 'Ramada', to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016, za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije”, navodi se u presudi.

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić otkrio je aferu zloupotrebe državnih resursa i podnio prijavu Tužilaštvu za lažno svjedočenje. Iako je Viši sud utvrdio da su on i kolege netačno svjedočili, tvrdeći da sa računa Direkcije za željeznice nije plaćan račun SD, Klikovac tu ne vidi krivično djelo.

Bojanić je juče za "VIjesti" rekao da tužioci imaju duple standarde:

"S jedne strane, Tužilastvo trenira strogoću na opozicionim poslanicima i neustavno ih “stavlja u zatvor” jer nije zadovoljno njihovim svjedočenjem, a sa druge strane, predsjednik Skupštine i njegove partijske kolege i koleginice uživaju sve blagodeti vlasti dok Osnovno i Više državno tužilaštvo igraju ping-pong sa krivičnom prijavom".

On podsjeća da Bašović drugi put poništava rješenje ODT kojim se odbija krivična prijava:

"Prošli put je to bilo zbog preuranjenosti, a sada zbog nepravilnosti. Da li će rukovoditeljka ODT Ljiljana Klikovac, čije su dvije odluke o odbijanju krivične prijave poništene od strane VDT snositi neku odgovornost? Do kada može trajati odlaganje neizbježnog, odnosno podizanje optužnog predloga? Da li Tužilastvo i dalje stoji iza svojih riječi da će goniti počinioce krivičnih djela bez obzira o kojim se licima radilo i na kojoj se javnoj funkciji nalazili? Da je ovo ta nepristrasnost i neselektivnost u koje se Tužilaštvo kune? Da li ovo prebacivanje odgovornosti između Osnovnog i Višeg drzavnog tužilastva ima za cilj zastaru predmeta?", pita Bojanić.

Bonus video: