Knežević: Katnić demantovao samog sebe, želi da hapsi i po Srbiji

"Naime, kad sam na pres konferenciji saopštio da je prema našim saznanjima na ime i prezime GST iz Republike Srbije upućena informacija - dokument u vezi novih dokaza za postupak poznat kao "državni udar", nijednim slovom nisam saopštio naziv organa. Ali zato Milivoje Katnić u svom "demantu" mojih navoda, saopštava da su ipak dobili određene informacije od Tužilaštva Republike Srbije u slučaju "terorizam" u pokušaju, i da su na iste odgovorili"
10657 pregleda 10 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković
Knežević, Foto: Luka Zeković

Na samom početku želim iskreno da se zahvalim glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću koji je ekspresno reagovao na moje navode želeći da ih demantuje, ali ih je toliko osnažio da je ustvari po ko zna koji put demantovao samog sebe, saopštio je danas jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

Knežević je juče rekao da je Katnić dobio od Srbije dokument koji oslobađa sve u slučaju "državni udar".

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su takođe juče saopštili da ti navodi Kneževića nijesu tačni.

"Naime, kad sam na pres konferenciji saopštio da je prema našim saznanjima na ime i prezime GST iz Republike Srbije upućena informacija - dokument u vezi novih dokaza za postupak poznat kao "državni udar", nijednim slovom nisam saopštio naziv organa. Ali zato Milivoje Katnić u svom "demantu" mojih navoda, saopštava da su ipak dobili određene informacije od Tužilaštva Republike Srbije u slučaju "terorizam" u pokušaju, i da su na iste odgovorili. Kako je onda moguće da su moje tvrdnje neistinite ako SDT u samom demantu potvrđuje da sam u pravu, i čak ide korak dalje saopštavajući od kog nadležnog organa u Republici Srbiji su dobili pomenuti dokument?", istakao je Knežević.

On je dodao da je tako sad riješena prva nepoznata, a to je da je dokument upućen od strane Tužilaštva Srbije, i da se odnosi na nova saznanja u postupku poznatom kao "državni udar".

"Zašto onda Milivoje Katnić nije obavijestio Viši sud, a oni Apelacioni sud i stranke u postupku da su se pojavile nove okolnosti koje izgleda ruše presudu sudskog vijeća Suzane Mugoše i oslobađaju kazne sve crnogorske i srpske državljane? Zato što mu ne odgovara sadržaj dokumenta. I što je onda uradio GST? Uputio je dopis Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) Republike Srbije sa zahtjevom da nadležni organ koji je poslao informaciju - dokument koji oslobađa presuđene crnogorske i srpske državljane bude procesuiran zbog zloupotrebe službenog položaja. Znači kad iz Srbije dobija dokazni materijal koji mu odgovara za montažu državnog udara onda se radi o najboljoj mogućoj saradnji, a kad dobije ono što potvrđuje njegovu montažu onda Milivoje Katnić želi da hapsi i po Srbiji. I to na način što traži od izvjesne Lidije Ignjatić zamjenika tužioca koja je prva saslušala Sašu Sinđelića, da sad uhapsi svog kolegu tužioca koji je poslao dokument koji nije po volji Milivoju Katniću", rekao je Knežević.

On je pozvao predsjednika Višeg suda Borisa Savića, koji je potvrdio status svjedoka saradnika Saši Sinđeliću pod imenom Aleksandar, da obavijesti crnogorsku javnost da li je u Viši sud stigao dokument koji je prvo adresiran na Milivoja Katnića.

"Bez obzira na moje javno iznesene kvalifikacije na račun Borisa Savića, moram da kažem da sam uvjeren da on neće do kraja učestvovati u prikrivanju dokaza koji mogu do temelja sravniti i njegovu karijeru ali i crnogorsko pravosuđe. Ukoliko nije u posjedu dokumenta, očekujem da Boris Savić službenim putem zatraži obavještenje od SDT, ali isto očekujem da Milivoje Katnić saopšti broj dopisa koji (ni)je stigao na njegovo ime iz Tužilaštva Republike Srbije, jer je pitanje dana kad će sve biti objavljeno i prezentovano crnogorskoj javnosti", kazao je Knežević.

Jedan od lidera DF je poručio i da je ovo njegovo reagovanje dovoljan razlog da odmah bude zakazana sjednica Tužilačkog savjeta na kojoj će biti donesena odluka o suspenziji i procesuiranju Katnića zbog prikrivanja dokaza i zloupotrebe službenog položaja.

"Ali pošto znam da se to neće dogoditi, i da me tek čekaju opstrukcije u ovom slučaju, potpuno spokojan i siguran u istinu, najavljujem da ću sljedećih dana putem međunarodno pravne pomoći doći do dokumenta koji će potvrditi našu nevinost u ovom politički montiranom procesu. Međutim, to nam neće predstavljati satisfakciju, jer će neko, a zna se ko, morati krivično da odgovara zbog četiri godine protivzakonitih optužnica, hapšenja, pritvora, torture, maltretiranja porodica optuženih od kojih su neki još uvijek u zatvoru, a većina narušenog zdravlja. Pravda je možda spora, ali istina je uvijek ubrza", zaključio je Knežević.

Bonus video: