Knežević: Katnić spreman da uhapsi sebe samo da Đukanovići nastave strahovladu - Vijesti.me
POSLANIK DF GOVORIO O AFERI "KOVERAT"

Knežević: Katnić spreman da uhapsi sebe samo da Đukanovići nastave strahovladu

“Smatrali ste da ćete kroz montirani "državni udar" eliminisati sve pretpostavke i braniče Mitropolije, kako bi formirali i zaokružili privatnu crkvu Mila Đukanovića”, kazao je Knežević

Knežević u Skupštini
Knežević u Skupštini (Foto: Screenshot/Youtube)

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević danas je u Skupštini Crne Gore, govoreći o aferi “Koverat”, kazao da specijalnom državnom tužiocu (SDT) Milivoju Katniću nije padalo na pamet da na informativni razgovor pozove predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, već da je prije spreman sebe da uhapsi i sve članove svoje familije samo da “prva familija Đukanovića nastavi da strahovlada Crnom Gorom”.

Knežević je kazao da su predstavnici Tužilaštva goneći DF, u stvari krenuli na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, jer kroz Zakon o slobodi vjeroispovijesti žele da otmu imovinu crkvi koja je stvarala ovu državu.

“Smatrali ste da ćete kroz montirani "državni udar" eliminisati sve pretpostavke i braniče Mitropolije, kako bi formirali i zaokružili privatnu crkvu Mila Đukanovića”, kazao je Knežević.

Istakao je da su se u subotu u Hramu Hristovog Vaskrsenja pred Bogom zakleli da će svim raspoloživim sredstvima braniti imovinu Mitropolije, poručivši vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i Katniću da “komotno mogu da pozovu Stojanku Radović da mu uputi poziv za saslušanje i da ga pita šta je mislio kada je to rekao”.

Stanković: Osuđujućom presudom riješeno 90 odsto optuženja

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković kazao je danas u Skupštini Crne Gore da je po optuženjima osnovnih, viših i Specijalnog državnog tužilaštva osuđujućom presudom riješeno 90 odsto optuženja, oslobađajućom 3,65 odsto i odbijajućom presudom 1, 98 odsto optuženja.

Procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole je, kako je kazao, izuzetno visok - 97, 7 odsto.

“U postupku prethodnog ispistivanja optužnih preldoga protiv 2.864 lica u 99, 04 odsto ovih akata, sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka, niti potrebu boljeg razrješenja stanja stvari u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa”, rekao je Stanković u Skupštini tokom rasprave o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i državnog tužilaštva u 2018.godini.

U 2018. godini su, kako je istakao, primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci riješili predmete protiv 617 učinilaca i po tom osnovu je u humanitarne svrhe uplaćeno 239.227 eura, a na ime naknade štete oštećenom 11.988 eura.

Stanković je kazao da su na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 298 učinilaca krivičnih djela, od čega kod osnovnih i viših državnih tužilaštava 255, a kod specijalnog 43 sporazuma zbog najtežih krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala:

“Uz osudu na kaznu, učinioci krivilnih djela obavezni su da uplate u humanitarne svrhe 207.500 eura”.


Vidi sve komentare