Knežević: Krivokapić bi se prije odrekao Crne Gore nego privilegija

Knežević tvrdi da političke partije treba da se odrede prema deklaraciji i da jasno saopšte da li su za ili protiv učlanjenja u NATO
29 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.08.2015. 06:49h

Deklaracija o napretku Crne Gore ka NATO-u ne bi smjela da izazove dodatne podjele u opoziciji, jer je izjašnjavanje o ključnim državnim pitanjima obaveza svake partije, kazao je član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević. On tvrdi da političke partije treba da se odrede prema deklaraciji i da jasno saopšte da li su za ili protiv učlanjenja u NATO.

“Na taj način bi se relaksirala opoziciona scena, a valjda je i naša obaveza da građanima jasno saopštimo stavove oko ključnih spoljnopolitičkih pitanja. Svako izbjegavanje odgovora doživljam kao vid političke neiskrenosti i licemjerja kojim se želi manipulisati iskrenim emocijama opozicionih birača”, kazao je Knežević u razgovoru za “Vijesti”, navodeći da građanski protesti, najavljeni za septembar nijesu protiv NATO-a.

“Na protestima će biti i protivnici i pristalice učlanjenja u NATO, tako da Milu Đukanoviću ne ostaje ništa već da kroz oprobane gebelsovske metode bezuspješno pokuša opstruirati demokratsko okupljanje naroda”.

  • Mnoge kolege iz opozicije zamjeraju čelnicima DF-a zbog teških optužbi na račun ostalih stranaka. Zar ne mislite da time smanjujete šanse za uspjeh protesta?

Mnoge kolege su nakon odluke da organizujemo proteste krenule u agresivnu i neobjašnjivu kampanju protiv demonstracija da bi im i sam Đukanović pozavidio na energičnosti i upornosti. Front je svima uputio poziv da nam se pridruže u organizaciji protesta i on je još aktuelan. Na taj način pokazujemo, bez obzira na trvenja, da smo spremni na iskrenu saradnju sa onima koji žele promjene.

  • U slučaju neuspjeha protesta hoće li neko od čelnika DF-a snositi odgovornost?

U potpunosti sam ubijeđen u uspjeh protesta. U skladu sa svojim nadležnostima, ulogom oko iniciranja, osmišljavanja i realizacije protesta, ne bježim od preuzimanja odgovornosti, niti sam to ikad radio. Uvjeren sam i da ostale kolege iz DF-a imaju identičan stav.

  • Hoće li Demokratski front podržati inicijativu za glasanje o nepovjerenju vladi?

Ja sam spreman da je prvi potpišem, samo očekujem da se prije toga i ostali poslanički klubovi eksplicitno izjasne o podršci. O podršci inicijativi eksplicitno se nisu izjasnili SDP, Pozitivna, niti SNP. Zato smatram da bi pokretanje inicijative o nepovjerenju Vladi koja nema podršku 41 poslanika bilo identično izlasku na unaprijed pokradene izbore.

  • Da li su najnovija hapšenja u Budvi pokušaj Vlade da poboljša rezultate u jačanju vladavine prava ili se, kako neki tvrde, radi o obračunu unutar klanova u DPS-u?

Hapšenja u Budvi ne predstavljaju nikakvu novost, već nastavak jedne autentične crnogorske sapunice gdje osumnjičeni sa osmijehom na licu idu u Spuž kao na plažu ili vjenčanje. Ne ulazeći u detalje optužnice, vjerujem da se i u ovom slučaju radi o zamagljivanju stvarnosti u vezi sa tim kako se Crna Gora pred dobijanje pozivnice za NATO bori sa korupcijom na visokom nivou, ali i o unutarpartijskim obračunima klanova. Ako će se ovo izvođenje kata isključivo završiti u Budvi, najbolje je da se zatvor iz Spuža premjesti na Zavalu, jer kako je krenulo, u opštini će ostati samo portiri i čistačice. VDT–u preporučujem, rizikujući da me uporedi sa Duškom Markovićem, da još jedom pogleda emisiju „Mehanizam“ i siguran sam da će nove istrage biti proširene na pojedine aktuelne i bivše ministre, gradonačelnike, državne funkcionere.

  • Postoji li po Vašem mišljenju mogućnost da DPS raspiše vanredne izbore nakon otvorenog sukoba sa SDP-om, ali i spekulacija da bi neke od opozicionih stranaka mogle da uđu u vlast?

Dešavanja u vladajućoj koaliciji i međusobne optužbe koje su razmijenili dvodecenijski koalicioni partneri u svakoj normalnoj evropskoj zemlji bi rezultirali padom vlade. Međutim, u Crnoj Gori ne samo da neće rezultirati padom vlade, već će Ranko Krivokapić učiniti sve ne bi li umilostivio Đukanovića da promijeni odluku o raskidu u 2016. godini.

Postoji nekoliko razloga, a dva su ključna. SDP bi se prije odrekao Crne Gore nego nezasluženih privilegija koje im je Đukanović obezbijedio u trgovini državnim resursima. I drugi, jer Krivokapić sa nepogrešivim instinktom za opstanak zna da pojedini opozicioni subjekti jedva čekaju da ga zamijene sa istim “državotvornim” žarom kojim je i sam “žario i palio“ sa Đukanovićem u koaliciji. Ako nisam u pravu, pozivam ga da me demantuje i potpiše inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi. Politička logika upravo nalaže da on bude inicijator izglasavanja nepovjerenja vladi, ali su izgleda granice trpljenja predsjednika Skupštine nepregledne kao Rusija.

Bonus video: