Knežević: Lukšić se zabezeknuo Mikelanđelovim "Strašnim sudom"

"Favorizovali ste Svetu stolicu. Sve što ste obećali Vatikanu, treba da primijenite i na Mitropoliju crnogorsko-primorsku", rekao je Knežević
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 13:25h

Poslanici u crnogorskom parlamentu završili su raspravu o predlogu za potvrđivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice. Poslanici su poručili da se tim ugovorom krši ravnopravnost vjerskih zajednica, jer nije potpisan i pravoslavnom vjerskom zajednicom.

Šef diplomatije Milan Roćen kazao je da se u brojnim kontaktima sa Svetom stolicom Vatikanom ističe da Katolička crkva nema problema u odnosima sa državom Crnom Gorom i da poštuje njen Ustav i zakone. Potpisivanje Temeljnog ugovora je, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, "logičan je slijed u razvoju dobrih odnosa".

Knežević je kazao da je "čitajući ugovor došao do zaključka da je sklopljen u Sikstinskoj kapeli gdje je poeata premijer gledajući oko sebe zaboravio interese građana Crne Gore"

Poslanik SNP-a Milan Knežević kazao je da je "čitajući ugovor došao do zaključka da je sklopljen u Sikstinskoj kapeli gdje je poeata premijer Igor Lukšić gledajući oko sebe zaboravio interese građana Crne Gore, ali da najbrojniju vjersku zajednicu, jer se ’zabezeknuo Mikelanđelovim ’Strašnim sudom’".

"Favorizovali ste Svetu stolicu, omogućili im da budu država u Crnoj Gori. Sve što ste obećali Vatikanu, treba da primijenite i na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Kada će to biti i šta vas to sprečava da i sa njima potpišete ugovore. Hoćete li sklopiti ugovore sa masonskim ložama, s obzirom na to da su značajne i u i van parlamenta? No, poznato je da Crnogorci vole da budu veći katiolici od pape“, smatra Knežević.

Pavlović: Temeljni ugovor „sumnjivog kvaliteta u pravnom smislu“

Koča Pavlović iz PzP ocijenio je da je Temeljni ugovor „sumnjivog kvaliteta u pravnom smislu“, a njegove kritike odnose se i na normu o sudskoj istrazi.

"Konkordat treba potpisivati sa onim vjerskim zajednicama sa sjedištem u Crnoj Gori"

"Ustav Crne Gore definiše da je crkva odvojena od države, ali i obaveza Crne Gore da obezbijedi ravniopravnost svim vjerskim zajednicama. Ustav se primjenjuje kad se pretoči u zakon koji se primjenjuje. Zašto to nije urađeno, ministar bi morao da odgovori, jer je na snazi Zakon iz 1977. godine", poručio je Pavlović.

On je ponovio zahtjev da se zakonom definiše ravniopravnost svih vjerskih zajednicama, a Konkordatom se ne mogu garantovati prava od onih koji im pripadaju u Crnoj Gori.

"Konkordat treba potpisivati sa onim vjerskim zajednicama sa sjedištem u Crnoj Gori. Ministre, poznati ste u obavještajnim krugovima da nijeste obaviješteni, pa evo da vam pojasnimo", naglasio je poslanik PzP.

Pavlović je pitao Roćena ko će da garantujete da će procedure imovinsko-pravnih odnosa i istraga biti sprovedene u djelo.

Roćen je objasnio da je ugovor usaglašen prije izmjena Krivičnog zakonika i da ova norma može biti promijenjena.

SNP: Vlada prebrzo ušla u potpisivanje Konkordata

Poslanik SNP-a Vasijlije Lalošević smatra da je Vlada prebrzo ušla u potpisivanje Konkordata.

Smatra da se ovim ugovorom narušava ustavna ravnopravnost vjeskih zajednica.

"Zašto nijeste predložili da se paralelno potpiše i sporazum sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom", pitao je on.

Roćen je odgovorio da se ne radi o favorizovanju ni jedne vjerske zajednice.

"Ovo je podsticaj da se brže riješe i neka pitanja vezana za najbrojniju vjersku zajednicu", ocijenio je šef diplomatije.

"Potpisaivanje Temneljnog ugovora će ubrzati i donošenje zakona koji će tretirati ova pitanja", rekao je Roćen

"Temeljni ugovor izdižete na nivo međudržavnog sporazuma da bi mu se pridao veći značaj u odnosu na ugovore sa drugim vjerskim zajenicama. To je nekorektno i bilo je dovoljno da kao u Hrvatskoj, koja je većinski katolička država, Vlada zaključi sporazum", ustvrdio je Radunović.

Roćen je odgovorio da Temeljni ugovor jeste međudržavni sporazum. On je naglasio da je Hrvatska sa Vatikanom potpisala četiri ugovora od kojih je jedan potvrđen u Saboru.

Roćen je dodao da niko nije osporio značaj dokumenta, već se govorilo zašto nije potpisan ugovor sa pravoslavnom zajednicom.

"Važnost dokumenta je što će se početi sa rješavanjem ostalih otvorenih pitanja u Crnoj Gori. Potpisaivanje Temneljnog ugovora će ubrzati i donošenje zakona koji će tretirati ova pitanja", zaključio je Roćen.

Galerija

Bonus video: