Knežević o "Malom Šengenu": Izvjesno je da će zvanična CG biti protiv svake inicijative iz Beograda

"Ono u šta sam siguran jeste da je Crnoj Gori sigurno bilo ponuđeno da bude dio “malog Šengena”, ali da provincijalna svijest i naglašeni kompleksi koče i svaki nagovještaj napretka"
4725 pregleda 9 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.11.2019. 17:13h

Predsjednik DNP-a i član Predsjedništva DF-a Milan Knežević rekao je da se, umjesto da ideja o “Malom Šengenu” i stvaranju trgovinske unije na Balkanu dobije punu podršku zvanične Crne Gore, dogodila uobičajena konfuzija u saopštavanju stavova na relaciji Vlada- predsjednik države.

"Prvo je Duško Marković i samu najavu o povezivanju balkanskih država koje nisu članice EU, kategorički odbacio kao stvaranje nove Jugoslavije, zatim je prije nekoliko nedjelja predsjednik države Milo Đukanović saopštio da je Crna Gora zainteresovan za svaku regionalnu inicijativu, da bi nam ministarka ekonomije Dragica Sekulić prekjuče objasnila da smo mi ustvari već u EU, ali se to ne vidi. Nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron jasno poručio da je proširenje EU mrtav proces, da se NATO nalazi na samrti, djelovi zvanične Crne Gore još snažnije srljaju u stupidnim floskulama o nekakvom liderstvu u regionu. Ako smo u nečemu lideri u regionu onda je to u izvozu narkotika, hiperprodukciji afera i privatizovanju državnih resursa. A posebna je disciplina nacionalna frustriranost i opterećenost Srbijom koja je inicijator ideje o “malom Šengenu”. Da su ovu ideju predložili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti, nemam dilemu da bi režimska Crna Gora glavačke uletjela u nju. Zato me i ne čudi što jedino Priština i Podgorica “mali Šengen” proglašavaju za projekat Velike Srbije. Kao što me i ne čudi što Vlada Crne Gore ne predlaže nikakvu alternativu za ozbiljne geopolitičke promjene koje potresaju svijet", rekao je Knežević.

On je dodao da se "ponašamo kao da svi čekaju kakav će globalni potez povući crnogorsko rukovodstvo."

"Zasad je samo izvjesno da će zvanična Crna Gora biti protiv svake inicijative koja bude dolaziila iz Beograda, iako većinski narod smatra neophodnim svaki vid povezivanja sa Srbijom. Ono u šta sam siguran jeste da je Crnoj Gori sigurno bilo ponuđeno da bude dio “malog Šengena”, ali da provincijalna svijest i naglašeni kompleksi koče i svaki nagovještaj napretka. Tako se sad nalazimo u situaciji da nas više ne čeka ne samo EU, već i balkanske države koje prihvataju nove geopolitičke okolnosti. Ali zato uvijek postoji mogućnost da Haradinaj i Kurti dođu za vikend u Ulcinj i svečano izjave:” niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore”", zaključio je Knežević.

Bonus video: