Knežević: Sukob sa Đukanovićem nastao oko vile na Gorici

"Mislim da je glavni problem nastao kada je on doveo tim Informera na čelu sa Vladimirom Bebom Popovićem da pravi kampanju protiv mene"
22620 pregleda 43 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Knežević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević izjavio je da se kuća pored vile "Gorica" gradi za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića.

On je rekao da ima dosta finansijskih i transakcijskih dokaza za tvrdnje koje je navodio u javnosti ali da "cijela Crna Gora zna da je to Đukanovićeva kuća, ali nema hrabrosti da to kaže".

"Đukanović mi je ponudio da se na mene vodi kuća koja je na Gorici, kada je trebalo da se gradi, međutim ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića - njegovog druga. Žao mi je što Vlada uvlačim u sve ovo ali to je jedna realnost i mislim da bi državni organi trebali odmah da pokrenu istragu i vide kakva je ta kuća finansirana i ko stoji iza te kuće formalno. Ali ta kuća,. koju je radio arhitetkta Zoran Petrović sa svojim sinom koji mi je isto to potvrdio, je kuća Mila Đukanovića... Nek Specijalno državnno tužilaštvo ispita arhiotekte, izvođače radova i vidjeće šta se dešava tamo. Imam dokaze finansijske prirode gdje se vide tragovi novca po drugim poslovima i to će vrlo brzo da krene u javnost", rekao je Knežević tokom uključenja u emisiju "Načisto" na Televiziji Vijesti.

Na pitanje kako je došlo do neslaganja sa Đukanovićem, Knežević je kazao da mu je bio odan prijatelj ali da je prvi sukob nastao oko kuće na Gorici.

"Jer sam mu rekao da nije normalno da on ima kuću tolike površine i vrijednosti odmah pored vile Gorica i da, kada se promjeni vlast, nije dobro da on stanuje tu. Kad sam odbio, tu su nastala prva mimiolaženja, onda sam odbio neke druge transakcije gdje sam ja trebao da ih frontujem. Mislim da je glavni problem nastao kada je on doveo tim Informera na čelu sa Vladimirom Bebom Popovićem da pravi kampanju protiv mene. Beba ga je savjetovao da napravi Miškovićev model jer tako može da podigne popularnost u narodu i da izbore lako dobije ako nekoga od vodećih tajkuna strpa u zatvor i proglasi ga lopovom", kazao je on.

Knežević je ponovio da su, na Đukanovićev zahtjev, crnogorski biznismeni finansirali izborne kampanje Demokratske partijhe socijalista (DPS). Knežević je ranije izjavio da je uz saglasnost Đukanovića dao 200 hiljada dolara tadašnjem podgoričkom gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, ali da mui je on tražio da ih konvertuje u eure. Kasnije je objavljen snimak na kome se vidi kako Knežević Stijepoviću daje kovertu u kojoj se, kako tvrdi, nalazi novac za izbornu kampanju.

"Da bi ste funkcionisali u tom ambijentu vi ste morali da sponozirišete DPS i Mila Đukanovića. To nije tajna,to svi znaju. Možete pitati sve biznismene, prije svakih izbora Milo okupi biznismene i odredi im tarife koliko svako treba da participira u izbornoj kampanji i šta je njihov doprinos", rekao je on.

Na pitanje da li mu je Đukanović ikada lično tražio da pomaže partiju Knežević je rekao da su imali dosta ličnih transakcija koje su bile podvedene pod partijske. "Ne znam gdje je novac završavao i dosta toga novca sam davao njemu direktno. Radi se o mnogo novca ali zbog međunarodne istrage moram nešto da sačuvam", kazao je on.

Knežević je pojasnio da ima 2.000 sati snimaka video nadzora koji se obrađuju u inostranstvu i da je "to procurilo od tehničara koji je iz Crne Gore iznosio hard diskove na obradu"

"Možemo očekivati neke snimke koji su vezani za Centralnu banku i njenog vicegurnera Borka Miloševića i njegovih saradnika i na korupciju u CBCG i na pritisak koji sam od njih imao. Cio problem je nastao oko krađe e-comerca. Mi smo se prijavili na projekat e-comerce i razvijali smo ga. Mislim da je bila kulminacija kada smo dobili licencu od Chuina unionpay jer kao što znate u Crnoj Gori se sve krade i sve projekte koje sam ja počeo familija Đukanović je kopirala i radila isto. Projekti uzniverziteta, fonda, televizije", rekao je Knežević.

On je rekao da mora biti oprezan sa iznošenjem podataka o aferi Telekom jer se o tome vode procesi u SAD i Mađarskoj. Kazao je da je bilo poziva da dođe u Crnu Goru da se o svemu dogovore ali je "shvatio da žele da ga uhapse i time pokažu kako se bore protiv kriminala". Knežević tvrdi da su ga zvali zajednički prijatelji i tvrdili da uništava državu koju su zajedno stvarali kao i da će "strane sile iskoristiti situaciju".

Na pitanje ko su klanovi u DPS-u koje pominje Knežević je kazao da je to Aco Đukanović, a sudovi njihova najveća udarna pesnica. Naveo je i ime predsjednika Višeg suda Borisa Savića, SDT-a Milivoja Katnića, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i "njegove stečajne mafije".

Knežević je izjavio da državljanin Velike Britanije i da u Londonu uživa punu sigirnost. Istakao je i da ima veliki tim međunarodnih eksprata koji se bave finansijskim istragama i istražuju poslove "Prve familije", ističuči da će taj tim brzo doći do velikih podataka na svim nivoima. Kazao je i da neće doći u Crnu Goru "dok je ova klika na vlasti".

"Mnogo znam. Zadnjih 30 godinama sam u finansijama i u velikom projektu pravljenja samostalne Crne Gore gdje sam aktivno učestvovao. Jako mi je teško što sam danas došao u ovu situaciju ali ja sam prinuđen i pritjeran sam uza zid zbog kriminalne grupe koja pokušava da preotme svu moju imovinu i da mene proglasi lopovom. A dojučerašnji šverceri, koji su sada obukli odijela, hoće da budu gospoda i da proglašavaju krivim one koji nemaju nikakve veze sa kriminalnim radnjama koje oni nameću drugima. Političke i sve druge protivnike koji im stoje na tom ekonomskom putu oni hapse i sprovode torturu pooput diktatorskih režima", rekao je on.

Bonus video: