Knežević zbog oduzetog pasoša ne može na sjednice

"Podsjećam da mi je prošle godine nakon nastupa na sjednici PSSE gdje sam govorio na ruskom, ne samo oduzet pasoš, već zabranjeno napuštanje Podgorice”, kazao je Knežević
7460 pregleda 12 komentar(a)
Vlast nastavlja sa političkim pritiscima: Knežević, Foto: Savo Prelević
Vlast nastavlja sa političkim pritiscima: Knežević, Foto: Savo Prelević

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević podnio je ostavku na mjesto u Odboru za međunarodne odnose jer mu je onemogućeno da putuje u inostranstvo. Knežević tvrdi da će zbog toga napustiti i delagaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE). Prvostepenom presudom Višeg suda Knežević i Andrija Mandić (DF) osuđeni su na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao “državni udar”. Njima su tokom sudskog procesa oduzeti pasoši. O Kneževićevom zahtjevu raspravljaće se na sjutrašnjoj sjednici Administrativnog odbora, koji je zadužen za imenovanje članova skupštinskih radnih tijela.

“Već duže vremena razmišljam o napuštanju Odbora za međunarodne odnose i PSSE, jer mi je oduzimanjem putnih isprava, onemogućeno da kao član delegacija Skupštine saopštim naše stavove na relevantnim međunarodnim adresama. Podsjećam da mi je prošle godine nakon nastupa na sjednici PSSE gdje sam govorio na ruskom, ne samo oduzet pasoš, već zabranjeno napuštanje Podgorice”, kazao je Knežević.

Knežević i Mandić su na zatvorske kazne osuđeni u maju, a njihovi advokati najavili su žalbe Apelacionom sudu. Čelnici DF-a su među 14 osuđenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) njima su tokom sudskog procesa u nekoliko navrata oduzimane putne isprave uz obrazloženje da bi mogli da pobjegnu ili da se skrivaju od državnih organa. Knežević je u januaru prošle godine tražio od Višeg suda da mu se omogući da putuje u Strazbur na sjednicu PSSE, ali je taj zahtjev odbijen. Knežević tvrdi da se radi o političkom pritisku na čelnike Demokratskog fronta kako ne bi mogli u inostranstvu da iznesu svoje političke stavove. Time se, kako je kazao, dodatno otežava djelovanje tog političkog saveza.

“Kulminacija je bila kad je delegacija izvjestioca PSSE prošle nedjelje u Skupštini saopštila da je Crna Gora na pravom putu. Ako je Crna Gora poslije svih ovih afera na pravom putu, bojim se da ćemo završiti u provaliji. Oni koji tvrde da smo na pravom putu, sigurno neće biti u tom autobusu kad se bude survao u bezdan”, kazao je Knežević.

Bonus video: