Ko čini drugi ešalon po moći u Crnoj Gori

Ostvaruju značajan uticaj u crnogorskom društvu
47688 pregleda 25 komentar(a)
Veljović i Lazović, Foto: Boris Pejović
Veljović i Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.01.2020. 12:30h

Postoji veliki broj onih koji ostvaruju značajan uticaj, ali lista od 10 najmoćnijih znači da se tu ne može naći više od toliko imena. Za razumijevanje odnosa u društvu je bitno pomenuti još imena:

Biznismen Blagota Radović se smatra jednim od najpouzdanijih građevinara u Crnoj Gori, koji je biznis iznio i van granica.

Blagota Radović
Radović(Foto: Savo Prelević)

Ove godine je preuzeo upravljanje fondom Trend koji i dalje ima značajne nekretnine, kao i dio Atlas monta Duška Kneževića, a kontroliše i trećinu akcija Montenegroberze.

Biznismen Tomo Čelebić je takođe uspio da iznese svoj posao van državnih granica.

Tomo Čelebić
Čelebić(Foto: Filip Roganović)

Nekadašnji predsjednik FK Budućnost je, osim stanogradnje, poznat i po tome što je kao jedan od četiri vlasnika Univerziteta Donja Gorica neposredni poslovni partner Mila Đukanovića.

Stanko Subotić se vratio na uzlaznu putanju promjenom vlasti u Srbiji kada je riješio problem potjernice za njim.

Stanko Cane Subotić
Subotić(Foto: Luka Zeković)

Poslovi u Crnoj Gori su uglavnom zamrli, ali nema dileme da posredno preko prijateljskih veza ostvaruje značajan uticaj.

Vei Seng Pua zajedno sa svojim partnerom Petrosom Statisom upravlja Svetim Stefanom i dobrim dijelom obale oko najljepšeg crnogorskog poluostrva.

Vei Seng Pol Pua, Petros Statis
Sveti Stefan , 19.10.2017 Pua i Statis(Foto: Savo Prelević)

Glavni posao se obavlja u kazinu Maestral, gdje su prošle godine imali skoro 11 miliona profita. Imaju i Univerzal banku, a u dokumentaciji za državljanstvo se navodi da na računu u toj banci Pua ima više od 20 miliona, a Statis više od 10 miliona eura.

Vlasnici su i više medija u Crnoj Gori. FBI je u svom izvještaju naveo da je Pua visokorangirani član K-14 kineske trijade.

Veselin Barović je većinu firmi koje je preuzeo odveo u stečaj, ali je on uspio da iz toga izađe “dobar” rasprodajom imovine koja je kupljena po niskim cijenama.

Veselin Barović
Veselin Barović(Foto: Filip Roganović)

Sada je šef Košarkaškog saveza Crne Gore, što je postao nakon što su se tri ministarstva angažovala na brisanju kaznene evidencije.

Milutin Simović je vječiti ministar poljoprivrede koji je u međuvremenu napredovao do mjesta potpredsjednika vlade za ekonomski sistem.

Milutin Simović
Simović(Foto: Boris Pejović)

Predsjedava Komisijom za ekonomsku politiku. Član je Predsjedništva DPS, a njegov terenski rad na selima je od ogromnog značaja za izborni rezultat partije.

Osman Nurković je oličenje rasta uticaja Bošnjačke stranke. Nekadašnji direktor Monteputa koji je upravljao tunelom Sozina je sada ministar saobraćaja.

Osman Nurković
Nurković(Foto: Savo Prelević)

Naslijedio je brojne gubitaše i sporne projekte - pomorske i željezničke kompanije, auto-put... Vraćani su mu sa KEP-a predlozi koncesionog ugovora za Aerodrome, što mu je spočitavao i Marković. U vrijeme njegovog mandata Vlada je obezbjedila preko 150 miliona eura državne pomoći za Montenegro Erlajns.

Veselin Veljović se vratio na poziciju šefa Uprave policije i uspio u dobroj mjeri da primiri rat klanova.

Veselin Veljović
Veselin Veljović(Foto: Boris Pejović)

Opterećen velikim brojem hipoteka iz prošlosti, naročito kada su u pitanju napadi na novinare, ove godine je za pomoćnika dobio Zorana Lazovića, sa kojim nije u dobrim odnosima. Navodno je Đukanović naredio da se pomire “dok ovo prođe”. “Ovo” su uvijek - izbori.

Dejan Savićević je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore i jedan od rijetkih na čelu nekog od saveza za kog se ne može reći da je nestručan.

Savićević
Dejan Savićević(Foto: Boris Pejović)

Svoj uticaj, osim kroz najpopularniji sport, ostvaruje i kroz novac zarađen tokom karijere, ali i kroz brojne kontakte van zemlje.

Ana Đukanović je najuticajniji advokat u zemlji koja je počela da u brojnim slučajevima zastupa i državu.

Ana Đukanović
Ana Đukanović(Foto: Boris Pejović)

Sestra predsjednika Crne Gore se smatra osobom preko koje se rješavaju svi krupni pravni poslovi u Crnoj Gori, a povezivana je u američkim dokumentima sa nikada razmršenom aferom Telekom.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je prošla i po treći put na toj funkciji, uprkos oštrom protivljenju dijela javnosti.

Vesna Medenica
Vesna Medenica(Foto: Savo Prelević)

Ove godine je bila u centru pažnje zbog prodaje zemlje biznismenu Zoranu Bećiroviću, kao i zbog raspodjele stanova koje je radila Vlada Crne Gore. Sve se glasnije pominje sukob sa Milivojem Katnićem, a ima je i na proslavama osoba sa vrha ovog spiska.

Ministar odbrane Predrag Bošković je zadužen za vojsku države koja je članica NATO iz čega crpi značajan dio moći.

Predrag Bošković
Bošković(Foto: Boris Pejović)

To mu je peti resor koji vodi u izvršnoj vlasti, u kojoj je “prošetao” kroz diplomatiju, ekonomiju, rad i prosvjetu. Ima visoku poziciju i u Evropskoj rukometnoj federaciji, a prethodno je bio prvi čovjek ŽRK Budućnost.

Zoran Lazović je pomoćnik direktora Uprave policije. Neformalno penzionisan na zahtjev pojedinih partnerskih službi bezbjednosti, a sada vraćen u službu da se bavi organizovanim kriminalom.

Zoran Lazović
Zoran Lazović(Foto: Savo Prelević)

Poznavaci prilika to pripisuju jednim od manevara Milana Roćena i potrebi da tzv. mojkovački i klan iz Granda održavaju ravnotežu moći.

Bonus video: