Koalicija u Tuzima i Zeti, DPS obećao provjeru Carina

U sporazumu potpisnici su se obavezali da nova vlast traži da DRI obavi reviziju u Glavnom gradu
15 komentar(a)
Đorđe Suhih, Foto: Luka Zeković
Đorđe Suhih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.09.2014. 05:51h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) dogovorile su da formiraju postizborne saveze u Tuzima i Golubovcima, uprkos tome što je jači partner u tim gradskim opštinama osvojio apsolutnu vlast i što su socijaldemokrate u Malesiji nastupile u predizbornom savezu sa Pozitivnom Crnom Gorom.

Osim toga, izvor iz vrha SDP-a tvrdi da su se u koalicionom sporazumu našle stavke na osnovu kojih će biti preispitani poslovi bivše administracije Miomira Mugoše sa Carinama, razgraničenju između Opštine i KAP kojim je, prema tumačenju SDP iz opozicinoh klupa, budući vlasnik Kombinata čašćen milionima kvadrata zemljišta.

"Iako se u koalicionom sporazumu pojedničano ne pominju ovi slučajevi, jasno je da formulacija da se u roku od dva mjeseca formira radna grupa za preispitivanje razgraničenja između opštinskog zemljišta i pravnih lica i za preispitivanje poslova za koje je javnost pokazala najveće interesovanje omogućuje da se bavimo KAP-om i Carinama”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U sporazumu, kako je naveo, potpisnici su se obavezali da nova vlast traži da DRI obavi reviziju u Glavnom gradu.

Takođe, zbog nejasnih dubioza u sporazmu je navedeno da radna grupa za dva mjeseca Skupštini opštine dostavi ukupan dug Glavnog grada i javnih preduzeća, kazao je taj izvor.

Piše i da gradonačelnik najmanje jednom godišnje izvještava koalicione partnere o ispunjavanju obaveza iz koalicionog sporazuma, a na zahtjev jedne od potpisnica i više.

Izvor “Vijesti” smatra i da je ispunjen i njihov zahjev kada je riječ o diskontinuitetu kadrovskih rješnja, time što je SDP dobio Sekretarijat za komunalno-stambene djelatnosti i glavnog administratora koje su pokrivali Miomir M. Mugoša i Željko Vuković.

U Nacrtu pregovaračke platforme koju je SDP dostavio DPS-u krajem jula, precizno su navedene funkcije na kojima je potreban kadrovski diskontinuitet, poimenice je traženo preispitivanje poslova sa Carinama i KAP-om, dok je DPS u Nacrtu koalicionog sporazuma, kao odgovoru na platformu, pribjegao uopštenim formulacijama, što je za SDP tada bilo neprihvatljivo.

Biciklističke staze i druga gimnazija

Izvor iz vrha Socijaldemokratske partije (SDP) rekao je “Vijestima” da u koalicionom sporazumu sa Demokratskom partijom socijalista(DPS) nijesu samo pitanja iz prošlosti koja su opterećivala odnos dvije partije, već i da su se našla praktično sva predizborna obećanja koalicije Evropsko lice Podgorice.

Tako je, prema navodima tog izvora, koalicionim sporazumom predviđeno da se u naredne četiri godine izgradi druga gimnazija u Podgorici, te i 30 kilometara biciklističkih staza, otvori kancelarije za građane, osnuje poseban fond za talentovane studente...

Takođe, jedna od novina predviđena koalicionim sporazumom je funkcija glavnog urbaniste.

Bonus video: