Kolašin: Bez saglasnosti Podgorice, ne zna se ni što rade

Predsjednik Opštine krije podatke o uslovima prema kojima su angažovane 23 osobe
2933 pregleda 3 komentar(a)
Za vrijeme bivše vlasti prepolovljen broj zaposlenih u Opštini Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Za vrijeme bivše vlasti prepolovljen broj zaposlenih u Opštini Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskoj opštinskoj administraciji, pored šest funkcionera, sedam sekretara, odnosno, načelnika i komandira službi i 56 zaposlenih na neodređeno vrijeme rade i 23 osobe po ugovorima.

Za njihovo angažovanje, prema onome što je iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića odgovoreno odborničkom klubu Demokrata, nema saglasnosti Ministarstva finansija. Bulatović nije precizirao o kakvim se ugovorima radi.

Predsjednik Opštine je odbio da odgovori da li oni koji su angažovani ugovorima ispunjavaju uslove predviđene zakonom za poslove koje obavljaju. Prema njegovom mišljenju, informacije o tome da li angažovani na taj način, a kojima se zarade isplaćuju od novca građana, zadovoljavaju uslove propisane zakonom ne može podijeliti sa javnošću „zbog zaštite ličnih podataka“. Svi oni su angažovani otkako je u Kolašinu izabrana nova valst, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Gruba građana (GG) i Socijaldemokrate (SD).

U odgovoru Demokratama, Bulatović tvrdi i da u lokalnoj administraciji, otkako je on na funkciji predsjednika Opštine, nema ni volonetara. Međutim, prije nekoliko mjeseci na slična pitanja “Vijesti”, odgovor je bio drugačiji, pa je, prema tadašnjim podacima, u njegovom kabinetu bio jedan volonter.

Pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nedavno su ponovo doneseni za sekreterijat za urbanizam, opštu upravu i finansije. Dok je nezvanično objašnjeno da je broj zaposlenih u Sekretarijatu za finasije povećan zbog angažovanja dvoje agronoma u novoosnovanom Agrobiznis centru, “Vijestima” nije odgvoreno na pitanja kakve su izmjene napravljene u novim pravilnicima ostala dva sekreterijata.

Prema prvobitnim planovima vladajuće kolašinske koalicije DPS-GG-SD, broj zaposlenih u Opštini, uključujući i funkcionere, biće oko 100.

Ovogodišnjim budžetom planirano je skoro milion za zarade zaposlenih, što je, računajući i druga primaja, uvećanje od više od 300.000 eura u odnosu na prošlu godinu.

Za vrijeme bivše kolašinske vlasti (DF-SNP-SDP), broj zaposlenih u lokalnoj administraciji smanjen je sa 129 na 67. Opština se, prilikom izdavanja državnih garancija za zaduženje radi refinansiranja dugova još 2015. godine, ugovorom obavezala da neće povećavati broj zaposlenih.

Bonus video: