Kolašin: Problematično što će za zarade zaposlenih u Opštini biti potrošeno 963.000 eura

Rashodi za zarade, uključujući i 21. 000, namijenjenu za ugovore o djelu, uvećani su oko 305.000 eura, u odnosu na prošlogodišnji plan
1326 pregleda 1 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović
Sa javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović

Za dio učesnika današnje centralne javne rasprave o Nacrtu odluke o budžetu Opštine Kolašin za ovu godinu bilo je najproblematičnije što će za zarade zaposlenih u lokalnoj upravi biti potrošeno 963.000 eura. Kako piše u tom dokumentu, prihodi i rashodi u opštinskoj kasi projektovani su u iznosu od 3, 6, što je za 1, 3 milona eura više nego minule godine.

Rashodi za zarade, uključujući i 21. 000, namijenjenu za ugovore o djelu, uvećani su oko 305.000 eura, u odnosu na prošlogodišnji plan. Lična primanja projektovana su na 122.000, dok je lani za tu namjenu planirano svega 48.000 eura. Opredijeljeno je i po 15.000 eura za pripravnike, odnosno, ostala lična primanja.

„Razlozi za uvećanje izdataka za zarade ogledaju se u neophodnosti zapošljavanja nedostajućeg broja izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra, u gotovo svim potrošačkima jedinicama... Zbog navedenog je tokom 2019. godine predviđeno zapošljavanje određenog broja radnika na pozicijama koordinatora i savjetnika“, obrazložio je sekretar za finansije Dragan Bulatović.

Bivša predsjednica Opštine i odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović zamjerila je što, kako je kazala, još nijesu doneseni akti o sistematizaciji, pa je zanimalo na osnovu čega je planiran iznos za zarade zaposlenih. Ona je podsjetila na ugovor Opštine sa Vladom, prem kojem povećanje broja zaposlenih nije moguće, osim u izuzetnim slučajevima kada resorno ministarstvo to odobri.

„Bojim se da je ovo sistem da se u koverti ne daje novac, nego vaučer za radno mjesto. Vaučer se unovči mjestom na platnom spisku. Da nije tako vi biste usvojili akt o sistematizaciji, pa bismo sada mogli da vidimo šta ste planirali i da cijenimo koliko je to dobro", kazala je odbornica SDP.

Prema njenim riječima već je 11 zaposlenih više u lokalnoj upravi u odnosu na period kada je konstituisana nova vlast. Bulatović je objasnio da rashodi za zared predstavljaju 23 odsto ukupnog budžeta, što je, objasnio je on, evropski standard.

Vuksanovićeva je primjetila da su ostale potrošačke stavke uvećane, na primjer, administrativni materijal potrošen u Opštini koštaće građane duplo više nego prošle godine. Planirano je da se na službena putovanja potroši oko 10. 000 eura, što je pet puta više nego lani. Ona tvrdi da su tehnički rashodi , u odnosu na minulu godinu, uvećani za više od 850.000 eura.

Predlagači Nacrta odluke odluke o budžetu pohvalili su se i činjenicom da su sredstva kapitalnog budžeta uvećana, u odnosu na 2018. godinu, za 457.000 eura ili 343 odsto.

Bivša predsjednica Opštine rekla je kako se za kapitalne izdatke 220.000 eura očekuje od Vlade, a da je isto toliko preneseno iz prošle godine, „u šta su uračunate već date donacije kao ona za put do Kapetanovog jezera“.

Prema riječima, predsjednika lokalnog parlementa i odbornika Grupe građana (GG) Milana Đukića, projektovani prihodi i rashodi za ovu godinu koristiće građanima Kolašina.

„Kreiranjem ovog dokumenta voženo je računa o interesu građana. Pokrivene su skore sve oblasti života u gradu. Ovaj budžet je razvojni", rekao je Đukić.

On je naglasio kako su sredstva namijenjena NVO i za sport i kulturu uvećana 100 posto. Takođe, rekao je Đukić, Opština će sufinasirati kulturno - zabavne i sportske manifestacije. On je njavi da će biti pravljen kalendar tih dogažaja za cijelu godinu.

Značajno su uvećana i sredstva namijenjena kao podrška poljoprivrednicima.

Osnivač kolašinskog „Nord festa“ Duško Gošnjić sugerisao je izvršnoj vlasti da se razmisli o razvoju takozvanog „festivalskog turizma“ , po uzoru na neke turističke centre u zemljama iz regiona. On je rakao da bi se uložena sredstva oblast mogla višestruko vratiti u opštinski budžet, kroz kontrolu trošenja uloženih sredstva i naplate boravišne takse.

„Takav vid turizma ima višestruke pozitvne efekte na imidž grada i razvoj kulture“, kazao je Gošnjić.

Rukovodilac KUD „Mijat Mašković“ Davor Sedlarević pohvalio je činjenicu da je u planu izvršne vasti da sa 2.000 eura pomogne Etno kamp. Ivica Šćekić iz ŽOK „Gorštak“, između ostalog, kazao da je neophodno da Opština ima registar aktivnih sportskih klubova. On je ukazao da nema planiranih sredstava za unaprjeđenje sportske infrastrukture za ovu godinu. Trener KK „Gorštak“ Željko Vukićević rekao je da su neophodni jasniji kriterijume za korisnike novca namijenjenog sportu.

Bonus video: