Kolašinski SNP, DF i SDP-Pozitivna traže: Vlada da zakaže prvu sjednicu SO

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prvu sjednicu Skupštine opštine saziva predsjednik iz prethodnog saziva
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2014. 20:41h

Nosioci izbornih lista Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije "Za evropsko lice Kolašina2 (ZELK), Aleksandar Dožić, Đuro Milošević i Željka Vuksanović poslali su juče zajedničku inicijativu Vladi da zakaže konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine (SO), jer to u zakonom predviđenom roku nije učinio dosadašnji predsjednik lokalnog parlamenta Mile Šuković.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prvu sjednicu Skupštine opštine saziva predsjednik iz prethodnog saziva, najkasnije u roku od 30 dana od dana održavanja izbora.

Ukoliko se to ne dogodi, precizirano je stavom dva člana 45 zakona, da sjednicu saziva Vlada. Ponovljeni izbori na biračkom mjestu u Đuđevini održani su 8. juna.

Državna izborna komisija (DIK) prije dvije sedmice poništila je odluku Opštinske izborne komisje (OIK) o novim izborima na tom biračkom mjestu.

Takođe, Ustavni sud je odbacio žalbu koju je na odluku DIK podnijela Grupa birača (GB) "Šule i Mikan s građanima za Kolašin2.

SNP, DF i koalicija SDP-Pozitiva smatraju da Šuković i Demokratska partija socijalista (DPS) nezakazivanjem sjednice "opstruiraju smjenu vlasti i pokušavaju da stvore utisak da među DF, SNP i ZELK nema dogovora o koaliciji".

"Stekli su se svi uslovi da Vladi pošaljemo inicijativu, jer je očigledna opstrukcija DPS-a i Grupe birača, koji su do sada bili na vlasti. Blokiran je rad lokalne uprave i nadležni državni organi ne smiju dozvoliti dalje prolongiranje ovog "cirkusa", saopštili su juče iz DF, SNP i koalicije SDP-Pozitivna.

Šuković, prema Poslovniku SO treba da sazove sjednicu tri dana nakon što dobije izvještaj od OIK. Predsjednik te komisije Zoran Vlahović, iako je u ponedjeljak kazao da će sljedećeg dana dostaviti skupštinskoj službi izvještaj, tek je danas to učinio.

"Izvještaj OIK poslao sam svim partijama i skupštinskoj službi danas. U izvještaju je naglašeno da izborni rezultati nijesu utvrđeni, rekao je on za "Vijesti", podsjećajući da je zapisnik o konačnim rezultatima, prošle sedmice, "potpisalo samo šest članova OIK, dok ih je isto toliko odbilo to da učini".

Spremaju krivičnu prijavu protiv predsjednika OIK Vlahovića

U DF, SNP i ZEKL nijesu htjeli da komentarišu informacije, prema kojima spremaju i krivičnu prijavu protiv Vlahovića "zbog kršenja izbornih zakona i odnosa prema izbornom procesu".

Vlahović je "Vijestima" kazao da ništa nezakonito nije učinio niti poku šao opstrukcije. „Postupao sam onako kako piše u zakonu“, tvrdi on.

Bonus video: