Kolegijum šefa parlamenta uvažio opoziciju oko ustavnih promjena

Prema informacijama „Vijesti“, na kolegijumu je ukazano da su izmjene Ustava, zbog očekivanja EU, trenutno najvažnije političko pitanje
0 komentar(a)
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2012. 07:56h

Iako je Skupštinski odbor za ustavna pitanja prošle sedmice utvrdio predlog ustavnih promjena bez prisustva opozicije, Kolegijum predsjednika Skupštine juče je naložio istom odboru da doda i izdvojene stavove opozicije, kako bi šefovi poslaničkih klubova sjutra mogli da nastave razgovore o ustavnim promjenama.

Prema informacijama „Vijesti“, na kolegijumu je ukazano da su izmjene Ustava, zbog očekivanja EU, trenutno najvažnije političko pitanje i da ga treba rješavati konsenzusom.

Pojedini članovi Kolegijuma iz redova opozicije, prema informacijama „Vijesti“, tražili su da se pitanje ustavnih promjena rješava na najvišem političkom nivou - između lidera opozicije i premijera. Oni su podsjetili da je, za razliku od Kolegijuma, takav koncept u slučaju izbornog zakona pokazao rezultate.

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović tražio je juče da se poništi predlog izmjena Ustava utvrđen na sjednici Odbora za ustavna pitanja kako bi se otvorio prostor za nastavak ozbiljnog rada.

On je upozorio da u usvojenom predlogu nema amandmana koji su propisivali da se Ustavom garantuje stalnost tužilačke funkcije, uredi sastav i nadležnost Tužilačkog savjeta, predstavlja jasnu poruku aktuelne vlasti da ne žele jačanje nezavisnosti nosilaca tužilačke funkcije od političkog uticaja. Zbog predloga da se Tužilaštvo više ne pominje u Ustavu juče je javno protestovala vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Jelko Kacin kazao je da očekuje da će izmjene Ustava biti usvojene prije juna, navodeći da političari moraju biti svjesni šta bi značilo kašnjenje u ispunjavanju te obaveze.

Bonus video: