Koliko i kako su narodnjaci zadužili Miomira Mugošu

Mugoša upravlja Podgoricom od marta 2000. godine kada ga je Vlada imenovala za šefa tima povjerenika, nakon raspada skupštinske većine izlaskom LSCG iz koalicije sa DPS-om
148 pregleda 0 komentar(a)
mugosa, Foto: Boris Pejović
mugosa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2011. 07:42h

Juče nije bilo prvi put da Narodna stranka pomogne gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši u lokalnom parlamentu i održi ga na vlasti.

Na lokalnim izborima 11. juna koalicija DPS-SDP-NS je dobila većinu, a Mugoša je izabran za predsjednika Skupštine opštine. Ta koalicija na državnom nivou se raspala u novembru iste godine zbog toga što je NS različito gledao od DPS i SDP na pitanja državnog statusa, ali u Podgorici narodnjaci ostaju na funkcijama sve do septembra 2001. godine.

Pomagao i Momir Vojvodić

U ovom periodu Mugoši je ponekad "pomagao" odbornik Srpske radikalne stranke Momir Vojvodić. Nakon jedne sjednice održali su zajedničku konferenciju za novinare, gdje se gradonačelnik pohvalio da je 1992. godine uspješno operisao lidera radikala Vojislava Šešelja nakon atentata na njega u Podgorici, a Vojvodić je kazao da je Mugoša "zanevjestio Podgoricu".

2001. godine u salu nijesu ušla dva odbornika NS, pa je ostatak opozicije pokušao da produži zasjedanje jer je odbornik liberala bio već na putu za Podgoricu

Opet narodnjaci

Tu umalo kobnu sjednicu Mugoša zakazuje u vrijeme praznika 4. januara kada je znao da će odbornik liberala biti na putu u Italiji, a da je odbornik SNS veoma bolestan, tako da mu je bio potreban "opravdani izostanak" još jednog odbornika kako bi spasao fotelju.

Mugošine pristalice taj dan zakazuju "spontani" miting podrške pred Domom omladine u kojem se održava sjednica, pri čemu učesnici psuju i guraju odbornike opozicije koji dolaze na sjednicu.

U salu tada nijesu ušla dva odbornika NS, pa je ostatak opozicije pokušao da produži zasjedanje jer je odbornik liberala bio već na putu za Podgoricu.

Na sjednicu u međuvremenu dolazi, uz pomoć prijatelja, i bolesni odbornik SNS-a. Mugoša je tada dao znak predsjedavajućem Franju Ljuljđuraju da prekine raspravu i pređe na glasanje, što on i čini, iako je još bilo prijavljenih da govore.

Tada nastaje haos - opozicija izlazi iz sale, ulaze Mugošine pristalice dolazi do guranja i psovanja, a zatim upada policija.

Odbornik NS Goran Prelević je sam ili sa još nekim iz te stranke pravio kvorum i većinu sve do novih lokalnih izbora u septembru 2006

Prelević osigurao Kvorum

Sjednice Skupštine opštine se zatim nijesu održavale, a Vlada je ponovo uvela prinudnu upravu u julu 2002. i postavila Mugošu za šefa povjerenika.

Na lokalnim izborima, 20. oktobra pobjeđuje koalicija "Podgorica za evropsku Crnu Goru", a Mugoša 11. novembra ponovo postaje predsjednik SO.

Krhka koalicija DPS-SDP, koja je imala odbornika taman koliki je kvorum, gubi većinu početkom 2005. jer je odbornik SDP-a Slavko Kilibarda otkazao poslušnost stranci. Mugoši u pomoć ponovo priskaču narodnjaci i obezbjeđuju kvorum.

Odbornik NS Goran Prelević je sam ili sa još nekim iz te stranke pravio kvorum i većinu sve do novih lokalnih izbora u septembru 2006.

Bonus video: