Koljenović: Crnoj Gori što prije treba Vlada

„Vrlo je važno da koalicioni dogovori budu zasnovani na programskim vrijednostima a ne trgovini o političkim resursima koji najavljuju glomaznu i neefikasnu vladu“, poručio je Koljenović
159 pregleda 3 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2016. 13:42h

Odugovlačenje u formiranju nove Vlade nikako ne odgovara ukupnom društveno- političkom momentu u kom se Crna Gora nalazi, jer postoje ozbiljna pitanja koja se moraju rješavati, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator programa u GA, Edin Koljenović, rekao je da Crna Gora mora rješavati brojne probleme i to mora biti puna odgovornost nove Vlade, odnosno one koja je dobila povjerenje građana na prethodnim izborima.

„Već sada vidimo da postoje ozbiljna pitanja koja se moraju rješavati, a za koje Vlada u tehničkom mandatu nema puni legitimitet“, kazao je Koljenović agenciji MINA.

On je naveo da pitanja poput isplata socijalnih davanja, najave njihovog kašnejnja i rebalans budžeta koji se najavljuje kao neophodnost, itekako govore da Crna Gora u ovom trenutku treba novu Vladu što prije, kako bi se u punom kapacitetu bavila tim pitanjima.

Prema njegovim riječima, nakon što je konstituisan parlament i nakon što je predsjednik imenovao mandatara, očekivalo se intenziviranje pregovora o novoj Vladi koje se, međutim, nije dogodilo.

Koljenović je ocijenio da je očigledno da tradicionalni koalicioni partneri, svjesni političkog trenutka, itekako podižu svoju političku cijenu koja je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) u ovom momentu teško prihvatljiva.

„Ovakva situacija govori i o tome da očigledno novi mandatar nema politički autoritet kao njegov prethodnik ne samo u partiji već i ukupnoj političkoj sceni“, smatra Koljenović.

To je, kako je ocijenio, nešto što saasvim sigurno najavljuje na mala vrata kakva će politička moć i autoritet nove Vlade biti, a posebno jer bi ona bila bazirana na vrlo osjetljivoj parlamentarnoj većini.

Koljenović ističe da je interesantna i najava potencijalno novih resora u vladi, koji su, čini se, najprije posljedica političke trgovine, a ne i stvarnih potreba i izazova sa kojima se Crna Gora suočava.

„Vrlo je važno da koalicioni dogovori budu zasnovani na programskim vrijednostima a ne trgovini o političkim resursima koji najavljuju glomaznu i neefikasnu vladu“, poručio je pn.

Koljenović je rekao da manjinske partije imaju izuzetnu odgovornost i da moraju pokazati da će njihovo djelovanje, počev od samih pregovora pa nadalje, biti u duhu korektivnog faktora i promijeniti praksu dosadašnjih vlada kada je u pitanju odnos prema resursima i zarobljenost državnih institucija.

On je kazao da, kada je u pitanju nova vlada, ne očekuje da će se desiti značajniji zaokreti u vođenju politike na unutrašnjem niti spoljnom planu.

„Jednostavno, Marković je čovjek koji je od 1989. godine na važnim političkim funkcijama i nosi u sebi sve ono što je tradicionalna politika DPS-a, tako da možemo reći da se ovdje ne radi o nekom naročitom osvježenju“, navodi Koljenović.

On je ocijenio da je jasno da, u kojoj god mjeri se povukao sa funkcionerskih mjesta, Milo Đukanović će i dalje voditi partiju, u kojoj mu je moć najveća od osnivanja, i da će sasvim sigurno imati presudan uticaj na pravce kretanja buduće Vlade.

Bonus video: