Komar: SDP će morati da donese važnu odluku

Komar ocijenila da SNP, Demokratski front, Pozitivna i SDP zajedno imaju veoma malo zajedničkog ako se izuzme želja za preuzimanjem vlasti u Podgorici
142 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 11:03h

Socijaldemokratska partija (SDP) moraće nakon izbornih rezultata u Podgorici da donese važnu odluku za buduće djelovanje, a pozicija nekog ko će odlučivati o novoj vlasti ne jača već potencijalno slabi njenu poziciju, smatra profesorica Fakulteta političkih nauka Olivera Komar.

Ona smatra da je koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), SDP i Pozitivne Crne Gore najmanje nerealna za formiranje vlasti u Podgorici, ali i da taj koalicioni aranžman nosi ogromne potencijalne probleme.

Komar je navela da su, prije svega, odnosi između DPS i SDP na lokalnom nivou izuzetno loši.

"SDP će morati da donese odluku važnu za svoje buduće djelovanje, pri čemu im pozicija faktičkog vlasnika odluke ko će formirati podgoričku vlast ne jača već potencijalno slabi poziciju. Šta god da odaberu moraće da intenziviraju svoj rad i vidljivost kako ne bi pretrpjeli značajne gubitke u dužem vremenskom roku", rekla je Komar agenciji Mina.

"Odluka koju SDP donese po pitanju svog budućeg djelovanja će opredijeliti sudbinu ove koalicije. U ovom trenutku je previše nepoznatih da bi se moglo znati u kom pravcu"

"Obje partije će morati da se bore za svoj prostor na političkoj sceni", smatra Komar.

On je kazala da je očekivala da će koalicija Evropsko lice Podgorice, koja je osvojila pet odboričkih mjesta, postići bolji rezultat.

Komar je rekla da se o razlozima takvog rezultata koalcije SPD i Pozitivne, može samo spekulisati zbog nedostatka podataka koji bi dali osnov za ozbiljnu analizu.

"Posljednjim izmjenama izbornog zakonodavstva na primjer faktički je onemogućeno sprovođenje izlazne ankete (takozvani exit polla) koja bi nam, na primjer, sad mogla dati podatke o tome ko su birači koji su se "predomislili" i zbog čega. Sada možemo samo da nagađamo, spekulisemo i pravimo se pametni", kazala je Komar.

Ona je rekla da, ako bi trebalo da pretpostavi, birači nijesu prepoznali novu energiju koju je trebalo da donese taj koalicioni savez.

Komar smatra da je koalicije SDP - Pozitivna od početka nailazila na dosta problema, počev od samog izbora nosioca liste.

Čelnici koalicije "Evropsko lice Podgorice"

"Mislim da je izbor koji je napravljen potencijalno dugoročno dobro rješenje, ali da nije bilo dovoljno vremena da se odabrani kandidat na pravi način postavi i profiliše", rekla je Komar.

Na pitanje očekuje li da će rezultati u Podgorici uticati na redefinisaje odnosa u vladajućoj koaliciji DPS-SDP, Komar je odgovorila da su oni u procesu redefinisanja već neko vrijeme.

"Odluka koju SDP donese po pitanju svog budućeg djelovanja će opredijeliti sudbinu ove koalicije. U ovom trenutku je previše nepoznatih da bi se moglo znati u kom pravcu", navela je Komar.

Ona je kazala da će biti veoma teško da opozicione partije formiraju većinu u Podgorici.

Komar je ocijenila da Socijalistička narodna partija, Demokratski front, Pozitivna i SDP zajedno imaju veoma malo zajedničkog ako se izuzme želja za preuzimanjem vlasti u Podgorici.

Ona smatra da je to dobar i često dovoljan motiv posebno ako se uzme u obzir činjenica da se radi o lokalnim izborima.

"Sa druge strane, Podgorica ima mnogo veći simbolički značaj tako da se ne radi o tipičnoj "lokalnoj" stvari i još jednoj programski čudnoj koaliciji kakvih sve više ima na lokalu (što je veoma dobra pojava koja vodi jačanju odgovornosti i lokalne politike)", smatra Komar.

Ona je kazala da se sve dodatno usložnjava time što DF, Pozitivna i SDP iz izbora nijesu izašle ojačane kako se pretpostavljalo, već oslabljene iz što će ih učiniti posebno opreznim i pragmatičnim.

"Odluka koja se donese može dugoročno opredijeliti njihov rast ili pad", rekla je Komar.

Bečićev pristup bio ubjedljiv

Komentarišući rezultat SNP koja je na izborima u Podgorici osvojila osam mandata, Komar je ocijenila da je njen kandidat Aleksa Bečić uspio nastupima, a posebno u obje predizborne debate, da mobiliše dio starih SNP birača, ali i da privuče dosta volatilnih glasova.

Aleksa Bečić

"Njegov pristup je bio ubjedljiv i utemeljen u lokalnim temama i problemima što se moglo dopasti neopredijeljenim i razočaranim biračima", smatra Komar.

Govoreći o rezultatu DF, Komar je rekla da je izbor Miodraga Lekića za nosioca liste bio pokušaj da se lokalnim izborima da značaj parlamentarnih i da se mobilišu oni birači, kojih u rim savezu ima dosta, koje ne privlače toliko partije članice koliko on lično.

Ona je ocijenila da je Lekić uspio svojom pojavom da da novo ruho glavnim subjektima ovog koalicionog saveza i donekle vrati povjerenje birača u mogućnost političkih promjena.

"Ipak, to nije funkcionisalo na lokalu. Ako bih trebalo da pretpostavim zbog čega - rekla bih forsiranje "nelokalnih" tema i povremeno preagresivan nastup kome je ova koalicija često sklona", kazala je Komar.

Galerija

Bonus video: