Komunalno u Kotoru doniralo DPS-u za kupovinu glasova?

Tri mjesne zajednice dobile od JKP–a po 5.000 eura, odnosno 10.000 za održavanje javnih površina. Svi zahtjevi napisani na istom šablonu i sa identičnim greškama 26. marta 2009.
5367 pregleda 10 komentar(a)
“To je neistina”: Aprcović je bio direktor JKP–a, Foto: Siniša Luković
“To je neistina”: Aprcović je bio direktor JKP–a, Foto: Siniša Luković

Nekoliko dana pred parlamentarne izbore 2009. kotorsko Komunalno preduzeće je preko tri mjesne zajednice doniralo novac DPS-u.

Do otkrića navodne zloupotrebe javnih finansija za partijske potrebe DPS-a, koji je tada bio kičma vlasti u Opštini Kotor, došlo je deceniju nakon toga i dvije i po godina nakon što je opozicija preuzela. Dokaz “sumnjivih novčanih transakcija” iz javnih fondova lokalna vlast je našla ovih dana jer obavlja detaljnu revizuju poslovanja lokalnih javnih preduzeća i ustanova, sa posebnom pažnjom na period kada je opštinom upravljao DPS, objašnjeno je “Vijestima”.

U toku su revizije u JKP-u i Vodovodu Kotora, a isti postupak sprema se za sva lokalna javna preduzeća. Gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) potvrdio je da je reviziju tražio još u maju prošle godine.

Prema informacijama dostupnim “Vijestima” iz bankarskog izvoda Mjesne zajednice Perast iz Hipotekarne banke za 2009. vidi se da je Komunalno preduzeće Kotor 26. marta 2009, tri dana pred vanredne parlamentarne izbore, toj MZ uplatilo oko 5.000 eura na ime “prometa robe”.

Izvod pokazuje da je već narednog dana, 27. marta, taj novac podigla predsjednica MZ Perast Marina Brainović (DPS) pod zvaničnim opravdanjem “isplate materijalnih trošpkova”.

“To je bilo prije 10 godina i ja se zaista u ovom trenutku ne mogu sjetiti svih detalja. Vjerovatno jeste Komunalno uplatilo novac MZ za neku od naših potreba i mi smo taj novac za to i iskoristili”, kazala je “Vijestima” Marina Brainović.

Prema dokumentaciji iz arhive Komunalnog 26. marta 2009, tadašnji izvršni direktor Zoran Mrdak (DPS) dobio je tri ista zahtjeva mjesnih zajednica Dobrota, Perast i Morinj koje vode DPS kadrovi Dejan Adžić, Marina Brainović i Marko Vukasović da im Komunalno „obezbijedi materijalna sredstva nepohodna za poslove održavanje javnih površina, ulica i parkova na teritoriji naše MZ”. Komunalno preduzeće Kotor, inače, bavi se upravo ovim poslovima za koje mu tri predsjednika MZ traže da im t uplati novac da bi to navodno, radile same MZ.

Mrdak pečatiranim dokumentima opredjeljuje po 5.000 eura za Perast, odnosno Morinj, dok po nepečatiranom i nepotpisanom zahtjevu MZ Dobrota, direktor JKP-a odobrava 10.000 eura. Na dokumentima se vide odobreni iznosi za isplatu uz Mrdakov potpis.

Sva tri zahtjeva napisana su na istom šablonu, sa identičnim greškama u kucanju teksta i sva tri su napisana 26. marta 2009. Taj datum je naknadno rukom, na zahtjevu MZ Morinj, ispravljen u 14. mart 2009, a na zahtjevu MZ Dobrota korektorom se datum pokušao promijeniti u 6. mart.

DPS negira da je tim novcem kupovao glasove birača

Sadašnji predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović je 2009, bio predsjednik UO Komunalnog. I on i bivši izvršni direktor Komunalnog Zoran Mrdak negiraju sumnje kotorske vlasti da su tim novcem kupovani glasovi za DPS. „To je apsolutna laž. Nije mi nikada ni padalo na pamet da nešto tako uradim, ni u jednoj varijanti. To može da bude samo neki falsifikat“, kazao je Mrdak, dodajući da „svaka novčana transakcija mora da ima svoj trag i to se ne može zataškavati“.

„Ja sam u svemu tome apsolutno miran i čiste savjest“, poručio je Mrdak.

Sve je demantovao i odbornik DPS–a i predsjednik MZ Dobrota Dejan Adžić iako bankarski izvod te MZ iz marta 2009. pokazuje da je Komunalno 26. marta na njihov račun uplatilo 10.000 eura sa zvaničnom svrhom doznake „promet robe“, te da je istog dana novac u kešu podignut sa računa.

Bonus video: